ELi ametnik: Venemaa püüab nurjata Serbia ja Kosovo läbirääkimisi

Copy
Kosovo serblaste teetõke jagatud Mitrovica linnas mullu detsembris.
Kosovo serblaste teetõke jagatud Mitrovica linnas mullu detsembris. Foto: STRINGER / AFP / Scanpix

Venemaa püüab nurjata läbirääkimisi Serbia ja Kosovo vahel, hoiatas eile Euroopa Liidu kõrge ametnik.

Euroopa Liidu välispoliitikajuht Josep Borrell võõrustab esmaspäeval Serbia presidenti Aleksandar Vučićit ja Kosovo peaministrit Albin Kurti, lootes aidata kaasa suhete normaliseerimisele.

ELi ametniku sõnul on mõlemad pooled põhimõtteliselt nõustunud veel avaldamata EL-i plaani tingimustega, mis võiksid viia suhete taastamiseni rohkem kui kaks aastakümmet pärast sõda.

Plaani edu sõltub sellest, kas ja kuidas viivad Serbia ja Kosovo lähikuudel ettepanekuid ellu, seda hoolimata Moskva jõupingutustest tekitada Serbias igasugusele leppele vastuseisu.

«Venemaa sekkus ja püüdis seda tööd häirida,» ütles ELi ametnik, lisades, et Venemaa «hüperaktiivne» suursaadik Serbias on andnud mitu intervjuud meediale.

Suursaadiku väitel ei ole praegu õige aeg Kosovo küsimusega tegelemiseks ning Belgrad peaks ära ootama «uue maailmakorra, mis luuakse Venemaa ja lääne vahel».

«Ma näen selles ähvardust president Vučićile, hoiatust talle, et ta ei nõustuks ettepanekuga,» ütles ELi kõrge ametnik.

Kosovo kuulutas end 2008. aastal ühepoolselt iseseisvaks. Belgrad pole seda kunagi tunnustanud ning tema liitlased Hiina ja Venemaa takistasid Kosovo saamist ÜRO liikmeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles