G20 kohtumine Indias lõppes konsensuseta Vene-Ukraina sõja asjus

Copy
India rahandusminister Nirmala Sitharaman räägib G20 rahandusministrite kohtumise järel pressikonverentsil.
India rahandusminister Nirmala Sitharaman räägib G20 rahandusministrite kohtumise järel pressikonverentsil. Foto: Samuel Rajkumar / Reuters / Scanpix

Tööstusriikide ühenduse G20 rahandusministrite kohtumine Indias lõppes täna konsensuseta Vene-Ukraina sõja asjus, kuna Venemaa ja Hiina olid selle kirjelduse vastu kohtumise lõppavalduses.

G20 eesistujamaa India avaldas kokkuvõtte ja lõppdokumendi, kus märgiti, et sõja suhtes ei leitud sõnastuses üksmeelt. Kohtumise esimene päev leidis aset Vene invasiooni aastapäeval.

India jäi G20 juhtide eelmise aasta Bali deklaratsioonis kasutatud sõnastuse juurde, lisades, et ta tunnistab, et blokk ei ole julgeolekuküsimuste lahendamise foorum.

«Konfliktide rahumeelne lahendamine, jõupingutused kriiside lahendamiseks, samuti diplomaatia ja dialoog on elutähtsad. Praegune ajastu ei tohi olla sõja ajastu,» seisis India tänases avalduses.

Tööstusriikide ühendus G7 teatas eile uutest sanktsioonidest Venemaa suhtes, samas kui G20 kohtumine Bengalurus lõppes segadusega.

USA rahandusminister Janet Yellen mõistis kohtumisel, kus osalesid ka Vene ametnikud, hukka ebaseadusliku ja õigustamatu sõja Ukraina vastu ja kordas üleskutset, et G20 riigid teeks Ukraina toetamiseks ja Vene sõjamasina takistamiseks enamat.

Saksamaa rahandusminister Christian Lindner ütles, et on kahetsusväärne, et Hiina blokeeris G20 avaldust, milles mõisteti hukka Venemaa sõda Ukraina vastu.

«Kuid mulle oli tähtsam, et kõik teised järgisid selget seisukohta rahvusvahelise õiguse, mitmepoolsuse ja sõja lõpetamise kohta,» ütles Lindner pärast kohtumist ajakirjanikele.

Viimasel suuremal G20 kohtumisel novembris mõistsid liidrid sõja karmilt hukka, hoiatades, et konflikt süvendab maailmamajanduse raskusi. Ühendusse kuuluvad nii Venemaa kui ka Hiina ja India, kellel on Moskvaga märkimisväärne kaubavahetus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles