Nigeerias loetakse pikalt veninud ja pinevate valimiste järel hääli

Copy
Tööpartei presidendikandidaat Peter Obi koos abikaasa Margaret Brownson Obiga jalutavad pärast hääle andmist Nigeeria lõunaosas asuvas Amatutus.
Tööpartei presidendikandidaat Peter Obi koos abikaasa Margaret Brownson Obiga jalutavad pärast hääle andmist Nigeeria lõunaosas asuvas Amatutus. Foto: Patrick Meinhardt / AFP / Scanpix

Nigeeria loeb kokku hääli laupäeval peetud pinevatel presidendivalimistel, millel on esile kerkinud kolm liidrit, kes pürivad Aafrika kõige rahvarohkema demokraatia etteotsa.

Ligi 90 miljonil kodanikul oli õigus anda oma hääl, millega otsustatakse president Muhammadu Buhari järeltulija, kellelt oodatakse lahendusi üha süveneva julgeolekukriisiga toime tulemisel, aga ka kesise majanduse ja suureneva vaesuse vastu võitlemisel.

Esimest korda pärast sõjaväelise võimu lõppu 1999. aastal on esile kerkinud kolmas tõsiseltvõetav kandidaat, kes võib tuua muutuse võimuerakonna Kõigi Edumeelsete Kongress (APC) ja peamise opositsioonijõu Rahva Demokraatlik Partei (PDP) domineerimisse Nigeeria poliitikas.

Suurimad favoriidid on Tööparteid esindav Peter Obi, kes on korra olnud Anambra osariigi kuberner, tsentristliku võimupartei APC kandidaat Bola Tinubu, kes oli Lagose endine kuberner, ning paremtsentristliku peamise opositsioonipartei PDP kandidaat Atiku Abukabar, kes on olnud Nigeeria asepresident.

Kui 70-aastane Tinubu ja 76-aastane Abubakar on vana poliitilise põlvkonna kandidaadid, keda on süüdistatud korduvalt korruptsioonis, siis muutuste kandidaadiks peetakse 61-aastast Obit, kes on populaarne just noorema valijaskonna seas.

Lagoses ja teistes suurlinnades kogunesid inimesed jälgima valimisjaoskondades häälte lugemist, mida tehti esmalt käsitsi, enne kui sealsed arvud elektroonselt keskvalimiskomisjonile edastatakse.

Nigeeria varasemaid valimisi on sageli varjutanud pettuse ja häältega manipuleerimise süüdistused.

Ehkki valimised pidid lõppema juba päeval, polnud mitmel pool öö hakuks vihased hääletajad saanud oma õigust teostada. Sõltumatul riiklikul valimiskomisjonil (INEC) oli tehnilisi probleeme inimeste isikute tuvastamisega, mis häiris nende tööd Lagoses, riigi lõunaosas asuvas Port Harcourtis ja Loode-Nigeerias asuvas Kano osariigis.

INEC-i kohaselt on kõigil järjekorras seisjatel võimalik oma hääl anda, sõltumata valimisjaoskondade sulgemise ajast.

Komisjon ei ole öelnud, millal ametlikke tulemusi on oodata, ehkki tõenäoliselt läheb aega mitu päeva.

Kes iganes võidab presidendiameti, sel tuleb hakkama saada lisaks ka veniva konfliktiga pühasõdalaste vastu, aga ka kuritegelike poolsõjaväeliste omakaitseüksustega, separatistidega ning kõrge inflatsiooniga.

Laupäevased valimised kulgesid valdavalt rahumeelselt. Siiski rüüstati mitut valimisjaoskonda Lagoses, märkis INEC.

Lõuna-Nigeerias asuvas Bayelsa osariigis lubatakse 141 valimisjaoskonnas valimiste häirimise tõttu inimestel tulla valima pühapäeval.

Samuti hääletatakse Nigeeria parlamendi kahe koja, rahvusassamblee ja senati uued koosseisud.

Valimised võidab kandidaat, kes saab enim hääli ja vähemalt neljandiku häältest 24 osariigis 36-st. Kui ükski kandidaat ei saa esimeses voorus võiduks piisavat toetust, korraldatakse otsustav teine voor kolme nädala pärast. Analüütikute sõnul on see nendel valimistel suhteliselt tõenäoline võimalus.

Reeglid peegeldavad olukorda riigis, mis on pea võrdselt jaotunud peamiselt moslemitest koosneva põhjaosa ning valdavalt kristlastega asustatud lõuna vahel. Piirkonniti esineb kolm peamist rahvusrühma: riigi edelaosas on jorubad, põhjas hausad/fulanid ja kaguosas igbod.

Hääletatakse enamasti rahvus- ja usupõhiseid murdejooni pidi. Tinubu on lõunapoolne joruba moslem, Abubakar on rahvuselt fulani moslem riigi kirdeosast ning Obi on kaguosa kristlasest igbo.

Nigeeria varasemaid valimisi on tihti varjutanud vägivald. USA ja mitmed teised lääneriigid on kutsunud kõiki osapooli vägivalda vältima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles