Gruusia Euroopa teekonda ohustab välisagentide seadus

Copy
Meeleavaldajad Euroopa Liidu ja Gruusia lippudega valitsusvastasel ja Euroopa Liiduga liitumist toetaval meeleavaldusel Gruusia pealinnas Tbilisis 3. juulil.
Meeleavaldajad Euroopa Liidu ja Gruusia lippudega valitsusvastasel ja Euroopa Liiduga liitumist toetaval meeleavaldusel Gruusia pealinnas Tbilisis 3. juulil. Foto: Shakh Aivazov/AP/Scanpix

Gruusia on astumas järjekordset sammu Euroopa Liiduga liitumise teelt Venemaa suunas. Gruusia valitsusparteile lähedase rühmituse esitatud ​seaduseelnõu kohaselt peaksid valitsusvälised organisatsioonid ja meediaväljaanded, kes saavad rahastust välismaalt end registreerima välisagendina. Nii ÜRO, Euroopa Liit kui ka USA on Venemaa välisagentide seadust meenutava seaduseelnõu tõttu mures.

Seaduseelnõu algatas 14. veebruaril eelmisel aastal valitsevast erakonnast Gruusia Unistus lahkunud parlamendliikmed, kes lõid augustis uue partei Rahvavõim. Erakond on tuntud oma läänevastasusega ning nad lahkusid valitsevast parteist, sest soovisid avalikult rääkida väidetavast lääne vandenõust, mille eesmärk on tõmmata Gruusia sõtta Venemaaga.

Kui seadus vastu võetakse peavad valitsusvälised organisatsioonid ja meediaväljaanded, mis saavad üle kahekümne protsendi oma tulust välismaalt, end «välismaiste mõjuagentidena» registreerima ja esitama selle kohta deklaratsiooni. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles