Ühendkuningriik ja EL kuulutasid uut peatükki Brexiti-järgsetes suhetes

Copy
Briti peaminister Rishi Sunak ja Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen.
Briti peaminister Rishi Sunak ja Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen. Foto: Dan Kitwood / Pool via AP / Scanpix

Briti peaminister Rishi Sunak ja Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen kuulutasid täna uut peatükki Brexiti-järgsetes suhetes Londoni ja Brüsseli vahel.

«Ma usun, et Windsori raamistik tähistab pöördepunkti Põhja-Iiri inimestele,» ütles Sunak Londoni lähedal Windsoris ühisel pressikonverentsil von der Leyeniga pärast seda, kui pooled leppisid kokku Põhja-Iiri protokolli muutmises.

«See on uue peatüki algus meie suhetes. Meil võisid olla minevikus erimeelsused, kuid me oleme liitlased, kaubanduspartnerid ja sõbrad,» ütles Briti peaminister ELi kohta, viidates ka sõjale Ukrainas.

Von der Leyen nõustus Sunakiga, et tegemist on «uue peatükiga» pärast rohkem kui aasta kestnud keerulisi kõnelusi.

See võimaldab «tugevamat ELi ja ÜK suhet, seistes lähedaste partneritena, õlg õla kõrval nüüd ja tulevikus», lausus ta.

Sunak lubas, et kokkulepe esitatakse hääletamiseks Briti parlamendile «kohasel ajal, ning hääletustulemust austatakse».

Briti peaministri sõnul lammutab kokkulepe de facto tollipiiri, mis tekkis Iiri merel kaitsmaks ELi ühisturgu ja raskelt kätte võideldud rahu Põhja-Iirimaal.

Ostlejad Põhja-Iirimaal ei jää enam ilma kaupadest, mida müüakse mujal Ühendkuningriigis. Neile tagatakse ka samad ravimid.

Von der Leyen rõhutas, et Euroopa Kohtule (EJC) jääb endiselt lõpliku sõna õigus ühisturu küsimustes.

Pärast läbimurret Põhja-Iiri protokolli küsimuses alustavad pooled nüüd kõnelusi, mis võimaldab Suurbritannial naasta teaduskoostöö programmi Horizon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles