Iisraeli äärmusliku ministri sõnul kavandas palestiinlane tema mõrva

Copy
Palestiinlane põletab Iisraeli riikliku julgeoleku ministri, paremäärmusliku Itamar Ben-Gviri näopildiga plakatit Gaza linnas 26. veebruaril, mil leidis aset massimeeleavaldus Aqaba kohtumise vastu, millest võtsid osa nii Iisraeli kui Palestiina Omavalitsuse esindajad.
Palestiinlane põletab Iisraeli riikliku julgeoleku ministri, paremäärmusliku Itamar Ben-Gviri näopildiga plakatit Gaza linnas 26. veebruaril, mil leidis aset massimeeleavaldus Aqaba kohtumise vastu, millest võtsid osa nii Iisraeli kui Palestiina Omavalitsuse esindajad. Foto: Arafat Barbakh / Stringer / Reuters / Scanpix

Iisraeli vastuoluline riikliku julgeoleku minister Itamar Ben-Gvir ütles teisipäeval, et politsei võttis kinni palestiinlase, kes kavandas tema mõrva.

Ministri büroo avalduse kohaselt võeti nimetamata mees kinni mitme nädala eest koostöös vastuluureagentuuri Shin Betiga. Tegemist on araablasest Jeruusalemma elanikuga.

Paremäärmusliku Juudi Võimu erakonna juht Ben-Gvir on tuntud oma vihaõhutavate kommentaaride poolest palestiinlaste suhtes.

Pühapäeva õhtul ja ööl vastu esmaspäeva asusid kümned asunikud märatsema okupeeritud Läänekalda põhjaosas pärast seda, kui kaks iisraellasest venda lasti maha, kui nad sõitsid läbi Huwara linna.

Ben-Gvir toetab Läänekalda annekteerimise kava ning osa Iisraeli araablaste väljasaatmist naaberriikidesse, pidades peamiselt silmas neid palestiinlaste järeltulijaid, kes jäid oma maadele pärast Iisraeli riigi loomist 1948. aastal.

Iisraeli parempoolne peaminister Benjamin Netanyahu (vasakul) ja riikliku julgeoleku minister Itamar Ben-Gvir vastuolulise justiitsreformi hääletusel knessetis 22. veebruaril.
Iisraeli parempoolne peaminister Benjamin Netanyahu (vasakul) ja riikliku julgeoleku minister Itamar Ben-Gvir vastuolulise justiitsreformi hääletusel knessetis 22. veebruaril. Foto: Abir Sultan / EPA / Scanpix

Samuti püüab ta parlamendis läbi suruda vastuolulist surmanuhtluse eelnõu nende inimeste suhtes, kes on süüdi mõistetud «terroristlikes» rünnakutes, milles said surma iisraellased.

Avalduse kohaselt kogus kahtlusalune mees teavet ministri liikumiste kohta ja sai selle eest tasu nimetamata «naaberriigi terroristlike elementide» käest.

Veel mõnda aega tagasi Iisraeli poliitskeenel paariaks peetud Ben-Gviri süüdistati nooruspõlves enam kui 50 korral vägivallale õhutamise ja vihakõne eest.

Tänaseks on temast saanud aga Iisraeli ajaloo seni parempoolseima valitsuse prominentne kuju. Kuue lapse isa elab äärmuslikult meelestatud asunduses okupeeritud Läänekaldal ning on sageli Lähis-Ida konflikti puudutavate sündmuste tulipunktis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles