Nigeeria uus president on valitsuspartei kandidaat Bola Tinubu

Copy
Nigeeria presidendiks valitud Bola Ahmed Tinubu ja ta abikaasa Oluremi Tinubu Lagoses valimisjaoskonna lähedal pärast hääletamist. Foto on tehtud 25. veebruaril.
Nigeeria presidendiks valitud Bola Ahmed Tinubu ja ta abikaasa Oluremi Tinubu Lagoses valimisjaoskonna lähedal pärast hääletamist. Foto on tehtud 25. veebruaril. Foto: James Oatway / Reuters / Scanpix

Nigeeria valitsuspartei kandidaat Bola Tinubu tagas endale pinevatel ja vastuolulistel presidendivalimistel võidu ning temast saab Aafrika kõige rahvarohkema demokraatia president, teatas sõltumatu riiklik valimiskomisjon (INEC) kolmapäeval.

Kõigi Edumeelsete Kongressi (APC) kandidaat Tinubu kogus 8,8 miljonit häält, Rahva Demokraatliku Partei (PDP) kandidaat Atiku Abubakar sai 6,9 miljonit ja muutuste kandidaadiks peetud Tööpartei esindaja Peter Obi 6,1 miljonit häält, selgub ametlikest tulemustest.

Kuna president Muhammadu Buhari võimuperiood lõppeb, siis ootavad paljud nigeerlased, et laupäeval peetud valimised toovad uue liidri, kes hakkaks senisest tunduvalt tõhusamalt tegelema rea probleemidega, mille hulgas on majanduse kehv käekäik, vaesus, aga ka islamistide vägivald.

Valimised möödusid valdavalt rahumeelselt, ent paljudes valimisjaoskondades esines ka pikki viivitusi. Näiteks häirisid tehnilised probleemid valimistulemuste üleslaadimist kesksele veebiküljele, mis omakorda õhutas kahtlusi valimispettusest.

PDP ja Tööpartei on juba kutsunud valimisi tühistama ning nõudnud uute valimiste korraldamist, sest nende sõnul esines massiivset manipulatsiooni häälte kokku lugemisel.

INEC-i kohaselt oli tegu igati vabade, õiglaste ja usaldusväärsete valimistega. Komisjoni sõnul peaksid parteid laskma valimisprotsessil toimetada oma rada pidi ja alles pärast ametlike tulemuste selgumist esitama oma kaebused kohtule.

Hääleõiguslikke kodanikke on üle 93 miljoni, esialgu ei ole teada täpne valimisaktiivsus.

Esimest korda pärast sõjaväelise võimu lõppu 1999. aastal kerkis esile kolmas tõsiseltvõetav kandidaat, Obi, kellest oodati muutust võimuerakonna Kõigi Edumeelsete Kongress (APC) ja peamise opositsioonijõu Rahva Demokraatlik Partei (PDP) domineerimisse Nigeeria poliitikas.

Suurimad favoriidid valimistel olid Tööparteid esindav Peter Obi, kes on korra olnud Anambra osariigi kuberner, tsentristliku võimupartei APC kandidaat Bola Tinubu, kes oli Lagose endine kuberner, ning paremtsentristliku peamise opositsioonipartei PDP kandidaat Atiku Abukabar, kes on olnud Nigeeria asepresident.

Kui 70-aastane Tinubu ja 76-aastane Abubakar on vana poliitilise põlvkonna kandidaadid, keda on süüdistatud korduvalt korruptsioonis, siis muutuste kandidaadiks peeti 61-aastast Obit, kes on populaarne just noorema valijaskonna seas.

Nigeeria varasemaid valimisi on sageli varjutanud pettuse ja häältega manipuleerimise süüdistused.

Tinubul, kes vannutatakse ametisse 29. mail, tuleb hakkama saada lisaks ka veniva konfliktiga pühasõdalaste vastu, aga ka kuritegelike poolsõjaväeliste omakaitseüksustega, separatistidega ning kõrge inflatsiooniga.

Samuti hääletati Nigeeria parlamendi kahe koja, rahvusassamblee ja senati uued koosseisud.

Nigeeria valimisseaduse kohaselt võidab valimised kandidaat, kes saab enim hääli ja vähemalt neljandiku häältest 24 osariigis 36-st. Kui ükski kandidaat ei saa esimeses voorus võiduks piisavat toetust, korraldatakse otsustav teine voor kolme nädala pärast. Analüütikute sõnul oli see nendel valimistel suhteliselt tõenäoline võimalus.

Reeglid peegeldavad olukorda riigis, mis on pea võrdselt jaotunud peamiselt moslemitest koosneva põhjaosa ning valdavalt kristlastega asustatud lõuna vahel. Piirkonniti esineb kolm peamist rahvusrühma: riigi edelaosas on jorubad, põhjas hausad/fulanid ja kaguosas igbod.

Hääletatakse enamasti rahvus- ja usupõhiseid murdejooni pidi. Tinubu on lõunapoolne joruba moslem, Abubakar on rahvuselt fulani moslem riigi kirdeosast ning Obi on kaguosa kristlasest igbo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles