Jeemenis hukkus õhurünnakus üks Al-Qaeda juhtidest

Copy
USA lahingdrooni kujutav graffiti.
USA lahingdrooni kujutav graffiti. Foto: Yahya Arhab/EPA/Scanpix

Üks Al-Qaeda juhtidest hukkus Jeemenis arvatavas USA õhurünnakus, ütlesid kolmapäeval julgeoleku- ja valitsusallikad.

Araabia poolsaare Al-Qaeda (AQAP) juht Hamad bin Hamoud al-Tamimi suri rünnakus koos ihukaitsjaga, ütles julgeolekuallikas.

Õhurünnak majale Põhja-Jeemeni Maribi provintsis, mille al-Tamimi hiljuti rentis, oli «ilmselt ameeriklaste» rünnak, lisas allikas.

USA peab AQAP-d ülemaailmse džihadistide võrgustiku üheks kõige ohtlikumaks haruks.

Saudi Araabiast pärit Tamimi, keda tunti ka nime all Abdel Aziz al-Adnani, oli AQAP-i konsultatiivkogu juht ja tegutses ka rühmituse kohtunikuna, ütlesid allikad.

«Konsultatiivkogu president ja kohtunik, tuntud kui Abdel Aziz al-Adnani, tapeti koos jeemeni ihukaitsjaga,» ütles Maribi valitsusametnik.

AQAP ja tema rivaalid rühmitusest Islamiriik (IS) on kasutanud ära kaost Jeemeni kodusõjas, kus on vastamisi valitsusväed, mida toetavad araabia riigid eesotsas Saudi Araabiaga, ja huthi mässulised, kellel liitlane on Iraan.

AQAP on teinud operatsioone nii huthide kui valitsusvägede vastu ning on aeg-ajalt korraldanud rünnakuid ka välismaal.

Rühmituse juhid on olnud USA droonisõja sihikul juba üle kahekümne aasta. Viimasel ajal on rünnakud harvemaks jäänud, kuid kuu aja eest sai Maribi provintsis arvatavas USA droonirünnakus autole surma kolm AQAP-i võitlejat.

Jeemeni konflikt sai alguse 2015. aastal, kui huthid hõivasid pealinna Sanaa ja saudide koalitsioon asus toetama valitsust. Kodusõjas on surma saanud kümneid tuhandeid inimesi ja miljonid on kodunt põgenenud. ÜRO hinnangul on Jeemenis maailma rängim humanitaarkriis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles