Vietnami presidendiks kinnitati Vo Van Thuong

BNS
Copy
Vo Van Thuong.
Vo Van Thuong. Foto: AP/Scanpix

Vietnami kummitempliparlament hääletas neljapäeval ametisse uue presidendi Võ Văn Thưởngi, kes lubas asuda viivitamatult võitlema korruptsiooni vastu seoses oma eelkäija ootamatu ja korruptsioonihõngulise tagasiastumisega.

Rahvusassamblee hääletas uue riigipea olukorras, kus riigis on käimas poliitilised mullistused. Kõikvõimas Kommunistlik Partei on asunud korruptsiooni vastu võitlema ning poliitilise sisevõitluse tõttu on mitu ministrit leidnud end töötuna.

Rahvusassamblee liikmed valisid 52-aastase Thưởngi, kes oli ainus kandidaat, ametisse kuni 2026. aastani, mil lõppeb nelja-aastane ametiaeg. Korruptandina kangutas partei ametist priiks Nguyễn Xuân Phúci.

Oma esimeses avalduses uue riigipeana ütles Thưởng, et ta on «pühendunud võitlusele korruptsiooni ja negatiivsete fenomenide vastu».

Autoritaarset Vietnami juhib raudse haardega kompartei, mida ametlikult juhivad peasekretär, president ja peaminister.

Thưởngi nähakse partei kõige mõjukama mehe, peasekretär Nguyễn Phú Trọngi lähiliitlasena. Trọng on korruptsioonivastase kampaania peaideoloog. Kampaaniaga on kinni võetud kümneid ametnikke, kellest paljudele on esitatud süüdistus seoses koroonapandeemia ajal toime pandud ärastamistega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles