USA müüb Hiina meelehärmiks Taiwanile 619 miljoni dollari väärtuses F-16 laskemoona

Copy
Taiwani õhujõudude F-16 hävitajad.
Taiwani õhujõudude F-16 hävitajad. Foto: Patrick Lin/Reuters/Scanpix

USA kiitis heaks relvamüügi Taiwanile väärtusega 619 miljonit dollarit, mille eest saab saareriik oma F-16 hävitajatele laskemoona, teatas täna Pentagon. Tõenäoliselt ajab USA valitsuse otsus marru Pekingi.

Relvastustehing sisaldab 100 HARM-tüüpi kiirgusvastast raketti AGM-88B, 200 keskmaa AMRAAM-tüüpi õhk-õhk raketti AIM-120C-8 ning ka heitjaid ja õpperakette, märkis USA kaitseministeerium avalduses. Müügiga suureneb Taiwani võimekus kaitsta oma õhuruumi, julgeolekut ja koostöövõimekust Ühendriikidega.

Suhted USA ja Hiina vahel seoses Taiwaniga on pingelised, sellele pole aidanud kaasa ka veebruaris Ühendriikide idaranniku vete kohal alla tulistatud Pekingi luureõhupall.

Ehkki Taiwan ehk Hiina Vabariik on de facto olnud iseseisev üle seitsme aastakümne, siis Peking peab seda jätkuvalt enda omaks ning käsitleb saareriiki kui Hiina Rahvavabariigi mässulist provintsi.

USA välisministeerium märkis eraldiseisvalt, et relvamüük on kooskõlas Taiwani suhteid reguleeriva seadusega ning Washingtoni ühe Hiina poliitikaga, mille kohaselt eksisteerib vaid üks riik nimega Hiina.

Ministeeriumi kohaselt on USA toetus Taiwanile seoses saareriigi enesekaitsevõimekuste tõhustamisega võetud ette eesmärgiga tagada rahu ja stabiilsust Taiwani väinas ja piirkonnas laiemalt.

Taiwan tervitas aasta esimest USA relvatehingut, mis on president Joe Bideni ametiajal juba üheksas relvastuse ost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles