ISW: hiidkaotused Vuhledaris osutavad Venemaa õppimisvõimetusele (2)

BNS
Copy
Ukraina sõdurid Vuhledari lähedal.
Ukraina sõdurid Vuhledari lähedal. Foto: Evgeniy Maloletka/AP/Scanpix

Venelaste tohutud kaotused Donetski oblastis Vuhledari lähedal hiljutise pealetungi ajal näitavad, et Vene vägi ei suuda endiselt kiiresti lahendada endeemseid muresid, mis põhjustavad tõsiseid kaotusi isikkoosseisus ja tehnikas.

USA mõttekoja sõjauuringute instituudi (ISW) uue aruande järgi rääkisid Ukraina ametnikud New York Timesi uurimisele Vene väejuhatuse tobedast taktikast, hävitades oma väge Vuhledari lähedal.

«Hiljutise kolmenädalase Venemaa pealetungi ajal Vuhledari lähedal, mida Ukraina allikad kirjeldasid kui seni suurimat tankilahingut, jätkas Vene vägi tõsiste vigade tegemist ja tankikolonnide paiskamist Ukraina varitsustesse,» öeldakse ettekandes.

New York Timesi teatel kaotas Vene sõjavägi kolm nädalat kestnud pealetungi ajal vähemalt 130 tanki ja soomukit, mistõttu on viimase nädala jooksul olnud sunnitud kasutama jalaväe otserünnakuid.

Samal ajal meelitas Ukraina vägi okupandid tuleulatusse, kus muutsid Vene kolonnid liikumisvõimetuks, ajades nad mineeritud teeservadesse ja hävitasid need suurtüki- ja raketitulega, sealhulgas HIMARSitega.

Vuhledari piirkonda saadetud Vene üksused, eelkõige 155. merejalaväebrigaad, on mehitatud peamiselt halvasti väljaõpetatud mobiliseeritutega, kes kandsid seal piirkonnas 2022. aasta oktoobris ja uuesti 2023. aasta veebruaris suuri kaotusi.

«ISW on varemgi teatanud Venemaa ohvritest Vuhledari lähistel, ja hinnanud, et need näitavad Vene väe võimetust ebaõnnestumistest õppida. New York Timesi uurimine kinnitab ISW hinnangut, et Venemaa sõjaliste ebaõnnestumiste jätkumine ja süvenemine pärsib Vene vägede võimet viia läbi tõhusaid ründeoperatsioone,» märkisid analüütikud.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles