Venemaa raketikilbi osas kokkulepet ei looda

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa on vastuseks USA eestvedamisel Euroopasse rajatavale raketikilbile paigutanud Kaliningradi oblastisse S-400 Triumf tüüpi raketid.
Venemaa on vastuseks USA eestvedamisel Euroopasse rajatavale raketikilbile paigutanud Kaliningradi oblastisse S-400 Triumf tüüpi raketid. Foto: SCANPIX

Venemaa kaitseministeerium ei usu, et Venemaa ja USA jõuavad mais Chicagos toimuval NATO tippkohtumisel kokkuleppele raketikilbi küsimuses.

Asekaitseminister Anatoli Antonov ütles uudisteagentuuri AP vahendusel, et Washington ja Moskva pole suutnud vähendada pingeid Euroopasse rajatava NATO raketikaitsesüsteemi osas.

Antonovi sõnul on kohtumisel väga raske mingisugust edu saavutada, kuna USA on jätkanud Venemaale vastuoluliste plaanide ellu viimist ning pooled pole kokkuleppele jõudnud.

Venemaa on USA eestvedamisel rajatavale raketikilbile vastu seisnud ning nõudnud NATO-lt juriidilist garantiid, et raketikaitsesüsteem pole suunatud Venemaa vastu.

Venemaa president Dmitri Medvedev ähvardas möödunud aasta novembris paigutada riigi lääne- ja lõunaossa, kaasa arvatud Leedu ja Poolaga piirnevasse Kaliningradi oblastisse Iskander-tüüpi raketid, kui lääneriigid ei loobu kavast paigutada raketikilbi osi Ida-Euroopasse.

Praeguseks on Venemaa paigutanud Lääne sõjaväeringkonda Kaliningradi oblastisse oma moodsaimad õhutõrje raketikompleksid S-400 Triumf.

Kuigi Washington ja NATO on avaldanud valmisolekut teha Venemaaga senisest suuremat koostööd, suhtub Moskva koostööpakkumistesse ettevaatlikult, öeldes, et tahab suuremat sõnaõigust raketiohu hindamisel ja vastumeetmete määramisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles