SpaceX Dragon viib Rahvusvahelisse Kosmosejaama uue meeskonna

Copy
SpaceX-i raketi start.
SpaceX-i raketi start. Foto: Chandhan Khanna/AFP/Scanpix

Florida osariigis asuvast Kennedy kosmosekeskusest Canaverali neemel startis täna SpaceX Falcon 9 rakett, et toimetada Rahvusvahelisse Kosmosejaama (ISS) kaks USA ja ühe Araabia Ühendemiraatide astronaudi ja Vene kosmonaudi.

SpaceX Dragon Crew-6 missioon startis kell 12.34 (Eesti aja järgi kell 7.34) stardikompleksist 39A USA kosmoseagentuuri NASA keskuses.

Start tühistati esmaspäeval väikese rikke tõttu vaid mõni minut enne õhkutõusmist.

NASA säutsus Twitteris, et SpaceX Dragon Endeavouri start neljapäeval «lõi taeva valgeks, kui meeskond suundub orbiidile».

Dragoni meeskonnakapsel Endeavour peaks ISS-iga põkkuma reedel kell 1.17 (Eesti aja järgi kell 8.17), pärast enam kui ööpäevast reisi.

Kuue kuu pikkusesse vahetusse ISS-il sõidavad NASA astronaudid Stephen Bowen ja Warren Hoburg, Venemaa kosmonaut Andrei Fedjajev ning Araabia Ühendemiraatide kosmoselendur Sultan al-Neyadi.

Neyadi (41) on neljas araabia maade astronaut ning teine inimene naftarikkast AÜE-st, kes kosmosesse lendab. Tema kaasmaalane Hazzaa al-Mansoori sooritas 2019. aastal kaheksapäevase missiooni ISS-ile.

Endeavouri piloodi Hoburgi ja Fedjajevi jaoks on tegemist esimese kosmoselennuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles