Taani väikese merineitsi kujule määriti Vene lipu värvid (1)

Copy
Vandalismi ohvriks langenud väikese merineitsi kuju Kopenhaagenis.
Vandalismi ohvriks langenud väikese merineitsi kuju Kopenhaagenis. Foto: IDA MARIE ODGAARD / AFP / Scanpix

Taani üks tuntumaid vaatamisväärsusi, Kopenhaagenis paiknev «Väike merineitsi» langes ööl vastu tänast vandalismi ohvriks: selle alus määriti Venemaa lipu värvidesse.

Taani muinasjutuvestja Hans Christian Anderseni ühe tuntuma muinasjututegelase kuju aluseks olevale kivile oli värviga plätserdatud Vene lipp, ütles sündmuskohal viibinud AFP ajakirjanik.

Kopenhaageni politsei ütles AFP-le, et nad käisid hommikul sündmuskohal ja registreerisid vandalismiakti.

«Piirkonda on uuritud, et leida jälgi,» märkis politsei ja lisas, et juhtunuga seoses algatati juurdlus. Tõenäoliselt on see kellegi toetusavaldus Moskvale selle sõjas Ukraina vastu.

«Väike merineitsi» on Anderseni 1837. aasta samanimelisest muinasjutust tuntud tegelasest inspireeritud 175-kilogrammine taies, mille autor on skulptor Edvard Eriksen.

Võrdlemisi eraldatud piirkonnas mereäärsel promenaadil paikneva kuju kallal on korduvalt vandaalitsetud. Kujult varastati pea 1964. ja 1998. aastal ning käsi raiuti maha 1984. aastal.

1998. aastal lõigati kujul pea uuesti maha, ent see toodi hiljem tagasi, enne kui kuju 2003. aastal aluse küljest lahti õhiti.

Samuti on seda mitmel korral soditud, viimati 2020. aastal, kui kujule ilmus salapärane kirje «rassistlik kala».

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles