Borrell näeb Blinkeni ja Lavrovi kohtumises G20-l väikest paranemist diplomaatias (1)

Copy
USA välisminster Antony Blinken ja esiplaanil olev Venemaa välisminister Sergei Lavrov kohtusid põgusalt eile G20 välisministrite kohtumisel.
USA välisminster Antony Blinken ja esiplaanil olev Venemaa välisminister Sergei Lavrov kohtusid põgusalt eile G20 välisministrite kohtumisel. Foto: OLIVIER DOULIERY/Pool/AP/Scanpix

Euroopa Liidu välispoliitika juht Josep Borrell ütles täna, et näeb väikest paranemist diplomaatias Moskvaga, kuna G20 välisministrite kohtumisel toimus USA ja Venemaa kolleegi vahel kõnelus.

USA välisminister Antony Blinken kohtus eile põgusalt Vene välisministri Sergei Lavroviga, ärgitades teda sõda Ukrainas lõpetama.

Borrell märkis samuti, et Lavrov jäi ruumi, kui lääneriikide esindajad Venemaad kritiseerisid – erinevalt mullusuvisest Bali G20 kohtumisest, kui Lavrov kriitika peale ruumist lahkus.

«Vähemalt seekord ta jäi ja kuulas. See on väike edasiminek, kuid see on oluline,» rääkis Borrell New Delhis toimuval geopoliitika-alasel konverentsil Raisina Dialoog.

Borrelli sõnul on see parem kui mitte midagi ning ta rõhutas, et pole mingil juhul nõus Venemaa väljalülitamisega G20 formaadist. Tuleb säilitada võimalus kõneleda või vähemalt kuulata, leidis ta.

Samal ajal jäi Borrell kindlaks, et maailm peab Ukrainat toetama, ja seda ka arengumaid tabanud raskuste järel, mis väljenduvad kõrgemates toiduhindades.

«Ma mõistan inimesi nn globaalsest lõunast, kes ütlevad, et vaadake, me ei suuda selle sõja tagajärgi kanda,» ütles Borrell ja lisas: «Aga vaadake, kes on selles süüdi. Kes on probleemi tekitaja?»

G20 kohtumine lõppes ühisavalduseta. Võõrustajamaa India teatas, et Venemaa ja Hiina ei olnud nõus avaldusega, milles nõutakse Venemaa täielikku ja tingimusteta taandumist Ukraina territooriumilt.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles