Norra peaminister tunnistas saamidega kohtudes inimõigusrikkumisi

Copy
Saami rahvariietes meeleavaldajad Oslos 2. märts 2023.
Saami rahvariietes meeleavaldajad Oslos 2. märts 2023. Foto: OLIVIER MORIN/AFP/Scanpix

Norra peaminister Jonas Gahr Støre kohtus reedel saami põhjapõdrakasvatajatega, kes on juba üle nädala avaldanud meelt nende maadele rajatud tuuleparkide vastu, ja tunnistas inimõigusrikkumisi.

Samal ajal otsustasid aktivistid katkestada mõneks ajaks ministeeriumihoonete blokeerimise Oslos, kuna Norra valitsus esines avaliku vabandusega.

«Me vajame pausi. Me peatame nüüdseks,» ütles aktivist Ella Marie Hætta Isaksen. «Oleme valmis uuesti alustama, kui see osutub vajalikuks.»

Aktivistid kogunevad reedel viimast korda kuningalossi juurde, kuid on kinnitanud, et ei hakka selle juurdepääsu sulgema, kui valitsus kuningaga kohtub.

Gahr Støre tunnistas pärast hommikust kohtumist saami põhjapõdrakasvatajatega jätkuvaid inimõigusrikkumisi.

«Põhjapõdraomanikel ei lasta oma traditsioonilist kultuuri viljeleda,» ütles ta ja lisas, et hommikuse kohtumise eesmärk oli korrata eilset vabandust ja vaadata ettepoole.

Vaidluste keskmeks on Euroopa suurim maismaatuulepark Oslost umbes 450 kilomeetri kaugusel Fosenis, kuhu on püstitatud 151 tuuleturbiini. Aktivistid rõhutavad, et üleminek rohelisele energiale ei tohi tulla põliselanike õiguste arvelt.

Tuulikud töötavad Fosenis hoolimata sellest, et Norra ülemkohus otsustas 2021. aasta oktoobris, et nende püstitamine rikub piirkonda sajandeid põhjapõtrade karjatamiseks kasutanud saamide õigusi.

Kohus leidis toona, et projekt rikub saami perekondade õigust põhjapõtru kasvatada.

Norra nafta- ja energiaminister palus neljapäeval valitsuse nimel saamidelt vabandust ülemkohtu otsuse täitmatajätmise eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles