Venemaa pärib Serbialt aru Ukrainale rakettide andmise kohta

Copy
Kokkuseotud Serbia ja Venemaa lipp Belgradis Serbia parlamendi ees protestil.
Kokkuseotud Serbia ja Venemaa lipp Belgradis Serbia parlamendi ees protestil. Foto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP / SCANPIX

Venemaa nõuab Serbialt ametlikku selgitust teadete kohta, et tema liitlane on andnud Ukrainale tuhandeid rakette võitluseks Vene vägede vastu.

Vene välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova väljendas esimest korda veebruaris Vene valitsusmeelses meedias avaldatud teadete pärast suurt muret.

«Me jälgime seda lugu,» ütles Zahharova eile õhtul välisministeeriumi veebilehele pandud avalduses. Võimalik Ukraina relvastamine toob tõsiseid küsimusi Vene-Serbia suhete kohta, lisas ta.

Ajakirjanduse teatel tarnis Serbia riiklik relvatehas hiljuti 3500 mürsku raketiheitjale Grad, mida kasutavad nii Ukraina kui ka Venemaa. Väidetavalt toimetati raketid Ukrainasse Türgi ja Slovakkia kaudu.

Serbia kaitseminister Miloš Vučević on Ukrainale rakettide eksportimist eitanud, kuid jätnud lahtiseks võimaluse, et need jõudsid sinna kolmandate riikide kaudu.

«Kui erafirmad ostavad rakette kolmandate riikide turgudelt ja müüvad need teistele firmadele teistes riikides, siis pole küsimus Serbia, vaid rahvusvahelises kaubanduses,» ütles ta.

Serbia on Moskva lähim liitlane Euroopas, kellega teda seovad nii ajaloolised, usu- kui ka kultuurisidemed. Venemaa toetab 2008. aastal iseseisvunud Kosovot Serbia osana, Serbia omalt poolt ei ole ühinenud Euroopa riikide sanktsioonidega Venemaa suhtes Ukrainasse tungimise tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles