Soome luure: äärmuslased käivad Ukrainas lahingukogemust omandamas

Copy
Ukraina sõdurid Suurbritannia sõjaväebaasis väljaõppel. Foto on illustratiivne.
Ukraina sõdurid Suurbritannia sõjaväebaasis väljaõppel. Foto on illustratiivne. Foto: Adam Vaughan / EPA / Scanpix

Ukrainasse on lahingukogemuse omandamiseks siirdunud teadmata arv Soome paremäärmuslasi, vahendas rahvusringhääling YLE.

«Kuigi Venemaa agressioonisõda ei ole meelitanud märkimisväärset hulka paremäärmuslasi, on isegi üksikute inimeste osalemisega seotud potentsiaalne radikaliseerumise oht,» ütles Soome julgeoleku luureteenistuse (Supo) kommunikatsiooni- ja avalike suhete juht Milla Meretniemi Uutissuomalainenile.

Turvalisuse põhjustel keeldub Supo täpsustamast, kas Ukraina rindel võitlevatest vabatahtlikest on keegi radikaliseerunult Soome naasnud. 

Luureteenistus rõhutab, et jälgib ainult neid Ukrainasse läinud inimesi, kes toetavad äärmuslikku ideoloogiat või püüavad vägivallavõime suurendamiseks lahingukogemust omandada.

«Enamik neist, kes [Ukrainasse] lähevad, ei paku seega riikliku julgeoleku seisukohast huvi,» kommenteeris avalike suhete juht Meretniemi, lisades, et vabatahtlikud ei esinda mingil moel Soome riiki ega kaitseväge.

Soome luureteenistus ei jälgi tavaliselt neid, kes isiklikel eesmärkidel konfliktipiirkondadesse suunduvad, kuid nende hinnangul pole Ukrainas sõdides hukkunud ühtegi soomlast, vahendas Yle. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles