ÜRO: salajane relvaäri õhutab Haitil jõuguvägivalda

Copy
Jõuguliikmed relvadega Haitis Port-au-Prince linnas 2021. aastal.
Jõuguliikmed relvadega Haitis Port-au-Prince linnas 2021. aastal. Foto: Matias Delacroix/ap/scanpix

Haitile toimetatakse ebaseaduslikult üha keerulisemaid ja kõrge kaliibriga relvi, hoiatab ÜRO raport, mis sai täna AFP-le kättesaadavaks.

Vägivald Haitil ulatub aastakümnete kõrgeimale tasemele.

Relvakaubandus, sealhulgas raskekuulipildujate kättesaadavus õhutab jätkuvat jõuguvägivalda, mis on elanikke juba pikki kuid vaevanud, teatas ÜRO narkootikumide ja kuritegevuse vastane büroo (UNODC).

Haiti on läänepoolkera vaeseim riik, mis on juba aastaid takerdunud humanitaar-, majandus- ja poliitiliste kriiside nõiaringi, mida jõhker jõuguvägivald üksnes süvendab.

Võimud teatasid 2022. aastal 2183 mõrvast ja 1359 inimröövist, mida on peaaegu kaks korda rohkem kui aasta varem.

Raporti järgi kontrollivad jõugud enam kui poolt Haiti territooriumist.

UNODC tugines oma järeldustes relvakonfiskeerimiste hiljutisele sagenemisele koos luureandmete ja õiguskaitseorganite aruandlusega.

Suurem osa tulirelvadest on pärit USA-st ning need jõuavad Haitile läbi Florida, kus haiitilased kasutavad nende varjamiseks sageli tavakaupu vedavaid konteinereid.

Haiti hõredad piirid on tõsine väljakutse alarahastatud ja vähese personaliga riikliku politsei, tolli, piiripatrullide ning rannikuvalve suutlikkusele, kes on ise jõukude sihtmärgiks.

Kanada on saatnud Haiti lähedale kaks sõjalaeva, et teostada järelevalvet ja aidata kohalikul politseil jõukusid kontrollida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles