EL loob õhusilla humanitaarabiks Kongo DV-sse

Copy
Prantsusmaa president Emmanuel Macron ja Kongo DV president Felix Tshisekedi.
Prantsusmaa president Emmanuel Macron ja Kongo DV president Felix Tshisekedi. Foto: Jacques Witt/SIPA/Scanpix

Euroopa Liit teatas täna, et avab õhusilla humanitaarabiks, mille kaudu jõuab abi Kongo Demokraatliku Vabariigi idaossa Gomasse. Kongos visiidil viibiv Prantsuse president Emmanuel Macroni sõnul avaldasid Kongo DV konflikti osapooled toetust relvarahule.

Prantsuse president Emmanuel Macron ütles täna Kongo DV-s visiidil olles, et kõik Kongo Demokraatliku Vabariigi konflikti osapooled on leppinud kokku relvarahu toetamises.

Macron ütles kohtumisel Angola presidendi João Lourenço, Kongo DV presidendi Felix Tshisekedi ja Rwanda presidendi Paul Kagamega, et kõik on avaldanud selget toetust relvarahule alates tulevast teisipäevast vastavalt Angola vahendatud ajakavale.

Euroopa Komisjoni avalduse kohaselt toimetatakse konfliktipiirkonda meditsiini- ja toiduabi koos paljude muude hädatarvilike vahenditega.

Goma on Põhja-Kivu provintsi pealinn. Võitlus Kongo Demokraatliku Vabariigi sõjaväe ja M23 mässuliste vahel on sundinud enam kui 600 000 inimest Põhja-Kivus oma kodudest lahkuma.

EL teatas ka, et eraldab humanitaarpartnerite kaudu ligemale 47 miljonit eurot, et aidata kaasa esmavajaduste rahuldamisele nagu toit, tervishoid, peavari ja vesi.

EL-i kriisiohjevolinik Janez Lenarčič ütles, et operatsioon on suunatud kõige haavatavamate inimeste toetuseks ning toimub Prantsusmaa toetusel.

Kongo DV valitsus on süüdistanud Rwandat relvarühmituse M23 toetamises. Kigali eitab neid väiteid, kuid USA ja mitmed lääneriigid toetavad seda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles