Europarlamendi juht kutsus alustama Ukrainaga liitumiskõnelusi veel sel aastal (1)

Copy
Euroopa Parlamendi president Roberta Metsola ja Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi Lvivis. 4. märts. 2023.
Euroopa Parlamendi president Roberta Metsola ja Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi Lvivis. 4. märts. 2023. Foto: Ukraina presidendi kantselei/Reuters/Scanpix

Euroopa Parlamendi president Roberta Metsola tegi täna Ukraina viisidil üleskutse lubada riigil alustada läbirääkimisi ELiga liitumise üle juba sel aastal.

«Loodan, et liitumiskõnelused saavad alata juba sel aastal,» ütles Metsola Lvivis. «Ukraina tulevik on Euroopa Liidus.»

Brüssel andis läinud aasta juunis Kiievile ametlikult kandidaatriigi staatuse, kuid blokiga ühinemine võtab tavaliselt aastaid.

Lõplik otsus sõltub ELi liikmesriikide valitsustest, kellest osa kahtlevad, et Ukraina suudab sõjast kiirelt taastuda ja liikmesuseks vajalikud demokraatlikud ja korruptsioonivastased reformid lähiajal ellu viia.

Kuid president Volodõmõr Zelenskõi ja Ukraina parlamendi spiikri Ruslan Stefantšukiga kohtunud Metsola on nende seas, kes loodavad, et blokiga liitumist ja reforme saab kiirendada.

«Kiirus, millega ülemraada ja valitsus ELi taotluse osas edusamme teevad avaldab mulle muljet,» lausus ta.

Zelenskõi tänas kohtumise järel Metsolat tema rolli eest liitumistaotlusele Euroopa Parlamendi toetuse tagamisel.

Ta lisas, et Ukraina on seadnud eesmärgiks Euroopa Komisjoni soovituste elluviimise nii kiiresti kui võimalik ja läbirääkimiste alustamise tänavu.

Kui läbirääkimised ametlikult algavad, peab Euroopa Komisjon hindama, kas Kiiev on vastanud liikmesuse kriteeriumidele hea valitsemise, demokraatlike vabaduste ja õigusriigi osas.

Seejärel peavad praeguse 27 liikmesriigi liidrid otsustama, kas ja millal uus naaber vastu võtta. Protsess võtab tavaliselt üle viie aasta ja osa kandidaatriikide puhul, nagu Türgi ja Lääne-Balkani riigid, on see sisuliselt seiskunud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles