Al-Qaeda kinnitas oma Jeemeni haru juhi hukkumist

Copy
Jeemeni pealinna Sanaa tänaval asuv graffiti, mis kujutab muu hulgas ka USA drooni.
Jeemeni pealinna Sanaa tänaval asuv graffiti, mis kujutab muu hulgas ka USA drooni. Foto: YAHYA ARHAB / EPA / Scanpix

Rahvusvaheline terrorivõrgustik Al-Qaeda kinnitas pühapäeval oma Jeemeni haru juhi hukkumist arvatavas USA õhurünnakus eelmisel kuul, edastas islamistide veebitegevust jälgiv monitooringufirma SITE Intelligence Group.

Julgeoleku- ja kohaliku omavalitsuse allikad ütlesid kolmapäeval AFP-le, et Hamad bin Hamoud al-Tamimi on saanud surma, nimetades teda Al-Qaeda Araabia Poolsaare (AQAP), mida Washington peab terrorivõrgustiku üheks kõige ohtlikumaks haruks, kõrgeimaks juhiks.

Saudi rahvusest Tamimi, kes on tuntud ka nime all Abdel Aziz al-Adnani, suri droonirünnakus 26. veebruaril tema kodule Jeemeni põhjaosas asuvas Maribi provintsis, märkis SITE.

Avalduses mainiti teda kui meediaametnikku, kes eelnevalt oli hallanud rühmituse välioperatsioone, sealhulgas Ameerika huve kahjustavaid rünnakuid.

AQAP-i kohaselt veetis Tamimi pea neli aastat Saudi Araabia vanglas, enne kui sealt 2013. aastal Jeemenisse siirdus ning väljendas soovi rünnata «eluliselt tähtsaid» Ameerika huve ning sooritada ka ise enesetapurünnak.

Nimetuks jääda soovinud allikate kohaselt juhtis Tamimi AQAP-i vanemate nõukogu ja tegutses ka rühmituse «kohtunikuna».

SITE lisas, et Al-Qaeda avalduse kohaselt «langes rünnaku ohvriks» ka teinegi niinimetatud meediaametnik Abu Nasser al-Hadhrami.

AQAP ja nendega võistlevad Islamiriigile lojaalsed pühasõdalased on nautinud oma tegevuse õitseaega Jeemeni kaheksa aastat kestnud kodusõjas, milles Saudi Araabia toega valitsus võitleb Iraaniga liitlassuhetes olevate huthimässulistega.

Alates 2015. aastast on Jeemen olnud sõjast laastatud, kui liitlased Saudi Araabia juhtimisel sekkusid relvakonflikti ning asusid toetama valitsust pärast seda, kui huthimässulised võtsid oma kontrolli alla pealinna Sanaa.

Kodusõjas on sestsaati saanud surma kümned tuhanded inimesed ning vallandanud ÜRO kohaselt maailma kõige rängema humanitaarkriisi, mis on sundinud oma kodust lahkuma miljoneid inimesi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles