ISW: Ukraina väed võivad Ida-Bahmutist piiratult tagasi tõmbuda

Copy
Ukraina sõdurid kaevikus Bahmuti lähistel 5. märtsil 2023.
Ukraina sõdurid kaevikus Bahmuti lähistel 5. märtsil 2023. Foto: LIBKOS/AP/Scanpix

USA mõttekoja Sõjauuringute Instituut (ISW) hinnangul võivad Ukraina väed praegu Ida-Bahmutist piiratud ulatuses tagasi tõmbuda. Seejuures jätkavat Ukraina väed suurte kaotuste tekitamist Venemaale. Samas tõdes ISW, et on vara hinnata, kas Ukraina kavatseb linnast täielikult tagasi tõmbuda.

Bahmuti jätkuv kaitsmine Ukraina poolt on ISW hinnangul strateegiliselt mõistlik,  kuni Ukraina väed ei kannata ülemääraseid kaotusi, sest ukrainlaste visa kaitse kulutab jätkuvalt suurel määral Venemaa inimressurssi ja varustust.

Venemaa pealetung Bahmuti vallutamiseks kulmineerub tõenäoliselt ning Vene sõjaväel on suurte kaotuste tõttu tõenäoliselt raske säilitada pealtungioperatsioone mitme kuu jooksul kirjutab ISW oma tänases aruandes.  «Kui Venemaa jõupingutused Bahmuti ümber jõuavad haripunkti, tekib Ukraina väel tõenäoliselt võimalus haarata lahinguväljal algatus ja alustada vastupealetungi[..] Lähikuudel ei suuda Vene vägi kroonilise isikkoosseisu ja varustuse nappuse tõttu tõenäoliselt käivitada teist nii pikka pealetungioperatsiooni nagu Bahmuti lahing,» öeldi ettekandes.

Tagasi üles