Valgevene kohus mõistis Svjatlana Tsihhanovskaja tagaselja 15 aastaks vangi

Copy
Valgevene opositsioonijuht Svjatlana Tsihhanovskaja.
Valgevene opositsioonijuht Svjatlana Tsihhanovskaja. Foto: James Arthur Gekiere / Belga via ZUMA Press / Scanpix

Valgevene kohus mõistis paguluses elavad Valgevene opositsiooni koordinatsiooninõukogu liikmed tagaselja vangi, nende seas Svjatlana Tsihhanovskaja 15 aastaks.

Riiklik uudisteagentuur BelTA teatas, et kohus mõistis täna Tsihhanovskaja süüdi riigireetmises ja võimuhaaramise vandenõus.

«Minski linnakohus mõistis Svjatlana Tsihhanovskajale 15-aastase vangistuse. Tsihhanovskaja peab kohtuotsusega karistust kandma paranduskoloonias,» teatas agentuur.

Kohtu all oli veel mitu opositsioonijuhti, nende seas endine kultuuriminister Pavel Latuška, opositsiooni koordinatsiooninõukogu liikmed Marõja Maroz (juhtis Tsihhanovskaja kampaaniastaapi), Volga Kavalkava ja Sjargei Dõlevski, kellest esimene mõisteti vangi 18, ülejäänud 12 aastaks.

Kohtualused tunnistati süüdi vandenõus võimu haaramiseks põhiseadusvastaste vahenditega; äärmusühenduse loomises ja juhtimises; avalikus võimu haaramise üleskutses ja muus riigi julgeolekut kahjustavas tegevuses, ühiskonnas vaenu ja lahkhelide õhutamises.

Tsihhanovskaja osales 2020. aastal Valgevene presidendi valimistel režiimi juhi Aljaksandr Lukašenka vastu, kui keskvalimiskomisjon keeldus registreerimast tema abikaasa Sjargei Tsihhanovski algatusrühma, Tsihhanovski võeti kinni ja mõisteti seejärel 18 aastaks vangi.

Tänavu määrati Tsihhanovskile lisakaristus: poolteist aastat vangistust allumatuse eest parandusasutuse administratsiooni nõuetele.

Opositsioon pidas 2020. aasta 9. augusti valimiste tulemusi võltsituks. Massimeeleavaldused kestsid umbes pool aastat. Meeleavaldajad nõudsid Lukašenka tagasiastumist, poliitvangide vabastamist ja uute valimiste korraldamist. Tsihhanovskaja oli sunnitud pärast protestide mahasurumist riigist lahkuma.

Valgevene KGB kandis Tsihhanovskaja, Latuška ning veel 15 Valgevene kodanikku terrorismiga seotud organisatsioonide ja isikute nimekirja.

Tsihhanovskaja ütles täna pärast meeleavalduste juhtimise eest 15-aastase vanglakaristuse määramist, et jätkab Valgevene poliitvangide eest seismist.

«Ma ei mõtle täna omaenda kohtuotsusele. Mõtlen tuhandetele süütutele, kes on kinni peetud ja kellele on määratud reaalsed vanglakaristused. Ma ei lõpeta, enne kui nad kõik on vabastatud,» kirjutas Tsihhanovskaja sotsiaalmeedias pärast tagaselja süüdi mõistmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles