Saksa politsei juhtimisel paljastati Venemaaga seotud häkkerivõrgustik

Copy
Mees arvutiga.
Mees arvutiga. Foto: KACPER PEMPEL / REUTERS / Scanpix

Saksa võimud teatasid täna, et ühisoperatsioonis USA Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) ja Euroopa politseiametiga paljastati Venemaaga seotud häkkerivõrgustik, mis oli rünnanud enam kui 600 ohvrit, sealhulgas Briti tervishoiusüsteemi.

Pikalt väldanud juurdlust juhtis Nordrhein-Westfaleni liidumaa politsei, mille sõnul korraldati läinud nädalal Saksamaal ja Ukrainas mitmeid haaranguid.

Võrgustikku süüdistatakse ulatuslikus digitaalses väljapressimises ja arvutite saboteerimises.

Esimeses suuremas rünnakus võtsid häkkerid 2017. aastal sihikule Briti tervishoiusüsteemi ning hiljem veel paljusid ettevõtteid ja institutsioone, ütlesid Saksa ametnikud.

Saksamaal rünnati Düsseldorfi ülikoolihaiglat ja meediakontserni Funke, mis on suur ajalehtede ja ajakirjade väljaandja.

Saksa võimud on väljastanud vahistamismääruse kolme peamise kahtlusaluse suhtes, kellel on väidetavalt sidemed Venemaaga, ning kolmiku otsimiseks oli käimas üleilmne jaht.

Operatsioonis osalesid ka Hollandi ja Ukraina politsei.

Juhtum tõi esile küberrünnakute rahvusvahelise iseloomu nii toimepanijate kui ka ohvrite osas, ütles kõrge ametnik küberkuritegevuse alal ametnik Markus Hartmann. «Kuid operatsiooni edu näitab sedagi, et oleme ka õiguskaitseorganitena võimelised tegutsema rahvusvaheliselt,» lisas ta.

Paljusid Saksa veebilehti – alates ettevõtete saitidest ja lõpetades lennujaamade omadega – on viimastel kuudel tabanud küberrünnakud, mille sooritamises või julgustamises on mõnikord süüdistatud Venemaa häkkereid.

Saksamaa on internetisabotaaži suhtes valvel, kuna pärast Ukrainasse tungimist on kasvanud pinged Venemaaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles