Türgi opositsioon leppis kokku ühises presidendikandidaadis

Copy
Kemal Kılıçdaroğlu tervitamas oma toetajaid partei peakorteris,
Kemal Kılıçdaroğlu tervitamas oma toetajaid partei peakorteris, Foto: ALP EREN KAYA / CHP / SCANPIX

Türgi lõhenenud opositsiooniparteid lõpetasid esmaspäeval kuid väldanud tormilise debati ja leppisid kokku ilmaliku opositsiooniliidri Kemal Kılıçdaroğlu nimetamises oma ühiskandidaadiks president Recep Tayyip Erdoğani vastu mais toimuvatel valimistel.

«Kemal Kılıçdaroğlu on meie presidendikandidaat,» teatas kuueparteilise opositsiooniliidu üks liidreid Temel Karamollaoğlu pealinnas Ankaras tohutu toetajatehulga juubelduste saatel.

Parempoolse İYİ Partei juht Meral Akşener oli varem tõrjunud peamise opositsioonijõu Vabariikliku Rahvapartei (CHP) liidri Kılıçdaroğlu nomineerimist. Akşeneri hinnangul ei suuda vasakpoolne Kılıçdaroğlu Erdoğani alistada.

Akşener kutsus Ankara ja Istanbuli erakonda CHP kuuluvaid mõjukaid linnapäid üles lükkama tagasi oma partei juhtkonna ettepanekut esitada kandidaadiks Kılıçdaroğlu, kes pole võitnud üleriiklikke valimisi kogu oma ametiaja jooksul CHP liidrina ehk 13 aastat. Kaht linnapead saadaks küsitluste järgi Erdoğani vastu suurem edu.

Opositsioonijuhid kohtusid esmaspäeval Akşeneriga, et tuua tema rahvuslik İYİ Partei opositsiooni tagasi.

«Meie rahvas ei talu sellist lõhenemist,» ütles Ankara linnapea Mansur Yavas pärast kohtumist ajakirjanikele.

Istanbuli linnapea Ekrem Imamoglu toonitas, et liidu säilitamine on «eriti oluline rasketel päevadel, mida Türgi pärast maavärinat läbi elab».

Kuueliikmeline koalitsioon, kus on esindatud nii vasak- kui ka paremjõud, ei suutnud pikka aega ühist presidendikandidaati leida.

Opositsioon ühendas viimati jõupingutused Erdoğani liitlaste tõrjumiseks 2019. aastal peetud kohalikel valimistel.

Lõhenenud opositsioon oleks kergendus Erdoğanile, kelle positsiooni on muu hulgas kõigutanud kontrolli alt väljunud inflatsioon ja kriitika seoses probleemidega reageerimisel kümneid tuhandeid elusid nõudnud maavärinale.

Arvamusküsitlused viitavad siiski, et tulemas on pingeline ja tasavägine valimisvõitlus. Türgis peetakse ennetähtaegsed valimised mais, valitakse nii president kui ka parlament.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles