Kommunistide meelehärmiks lammutati Lenini saun

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Lenin
Vladimir Lenin Foto: SCANPIX

Kommunistide suureks kurvastuseks lammutati Peterburis saun, kus käis oma ihu harimas juba Vladimir Lenin, kirjutab AFP.


Peterburi ja Leningradi rajooni kommunistid kutsusid üles korraldama uurimist küsimuses, miks kinnisvaraarendajad lasid buldooseril kokku lükata 19. sajandil ehitatud Udelnõje sauna, kus nende iidol 1917. aasta revolutsiooni eel korduvalt hügieeniprotseduure sooritas.

«1834. aastast pärinev avalik saun purustati igasuguse diskussioonita, hoolimata isegi eelmise kuberneri vetost,» kurtis Peterburi ja Leningradi piirkonna kommunistide esindaja Sergei Malinkovitš.

«Vladimir Iljitš Lenin pesi end siin vahetult enne 1917. aasta augustis Soome minemist,» ütles Malinkovitš. Ta lubas, et nende liikumine, mis ei ole Vene Kommunistliku partei osa, esitab selle kohta kubernerile apellatsiooni.

Hoolimata võimalusest, et sauna lammutamise kohta esitatakse apellatsioon, näitas kohalik televisioon, et sellest oli järele jäänud vaid kivihunnik.

Endine kuberner Valentina Matvijenko, kes nüüd on Vene senati spiiker, ütles kaks aastat tagasi, et kuigi saun suletakse remondiks, ei lähe see lammutamisele. «Kogu austuse juures selle vastu, et Vladimir Iljitš Lenin seal end pesi, pärineb see saun 1834. aastast,» märkis Matvijenko toona, viidates, et ehitis on ohtlikus seisundis.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles