USA kaitseminister saabus invasiooni 20. aastapäeva eel üllatusvisiidile Iraaki

Copy
USA kaitseministrit Lloyd Austinit tervitas Bagdadi lennuväljal kindralmajor Matthew McFarlane.
USA kaitseministrit Lloyd Austinit tervitas Bagdadi lennuväljal kindralmajor Matthew McFarlane. Foto: Idrees Ali/Reuters/Scanpix

USA kaitseminister Lloyd Austin saabus täna etteteatamata visiidile Iraaki, mis leiab aset vaevu kaks nädalat enne Saddam Husseini kukutanud invasiooni 20. aastapäeva.

«Olen siin, et kinnitada USA-Iraagi strateegilist partnerlust ajal, mil liigume edasi turvalisema, stabiilsema ja suveräänsema Iraagi poole,» säutsus Austin Twitteris Bagdadi saabudes.

Külaskäik leiab aset enne 20. märtsi, mil möödub 20 aastat invasioonist, mis paiskas Iraagi verevalamisse, millest riik on alles praegu hakanud välja tulema.

Aastapäeva eel on Iraak võõrustanud arvukalt välisametnikke, nende seas Iraani, Vene ja Saudi Araabia välisministrid ja ÜRO peasekretär António Guterres.

Alates Saddam Husseini sunniitliku režiimi kukutamisest on Iraagi šiiaenamus juhtinud riiki võimujagamissüsteemi alusel, kuhu on kaasatud ka teised usulahud.

Järjestikused valitsused on sobitanud lähedasi sidemeid šiiitliku naaberriigi Iraaniga, samas hoides suhteid ka viimase põlisvaenlase USA-ga.

Mõlemad liitlased andsid Iraagile ulatuslikku abi võitluses sunniitliku äärmusrühmitusega Islamiriik (IS), mis vallutas 2014. aastal suure osa Iraagi põhja- ja lääneosast.

Džihadistid löödi tagasi 2017. aastal, kuid rühmitusel on endiselt rakukesi kõrbe- ja mägialadel nii Iraagis kui Süürias.

Iraak teatas 2021. aastal USA juhitud koalitsiooni lahinguoperatsioonide lõpust, kuid osa üksusi on jäänud riiki pakkuma nõu ja väljaõpet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles