VIDEO Thbilisis kogunesid tuhanded inimesed valitsusvastaseks protestiks tänavaile (3)

Copy
Tuhanded inimesed kogunesid Gruusia pealinnas Tbilisis tänavatele, avaldamaks meelt nn välisagentide seaduse vastu.
Tuhanded inimesed kogunesid Gruusia pealinnas Tbilisis tänavatele, avaldamaks meelt nn välisagentide seaduse vastu. Foto: IRAKLI GEDENIDZE/REUTERS/Scanpix

Gruusia politsei kasutas pealinna Thbilisi tänavatele kogunenud meeleavaldajate laiali ajamiseks pisargaasi, vahendas Reuters. Tuhandeid inimesi ajendas protesteerima parlamendis esimesel lugemisel heaks kiidetud nn välisagentide seadus, mis kriitikute arvates paneks põntsu riigi püüdlustele astumaks Euroopa Liitu.

Reutersi korrespondentide sõnul pidi märulipolitsei plastpudeleid ja ilutulestikurakette viskavate meeleavaldajate ohjamiseks kasutama pisargaasi ning veekahureid. «Ma tulin siia, sest ma tean, et mu riik kuulub Euroopasse, aga valitsus ei saa sellest aru,» rääkis 30-aastane meeleavaldaja Demetre Šanšiašvili. «Me oleme siin, et kaitsta riiki, sest me ei taha olla taas Venemaa osa.»

Meeleavaldusel oli palju Gruusia, Euroopa Liidu ja Ameerika Ühendriikide lippe, hõigati «Ei Vene seadusele!» ning parlamendisaadikutele suunatuna «Te olete venelased!»

Täna päeval kinnitas Berliinis visiidil olev Gruusia peaminister Giorgi Garibašvili aga toetust seaduseelnõule: «Meie riigi tulevik ei kuulu, ega hakka kuuluma, välisagentidele ega välisriikide teenritele.»

Esmaspäeval seaduse hukka mõistnud Gruusia president Salome Zourabišvili teatas täna õhtul, et tühistab plaanitud kohtumised oma Ameerika Ühendriikide visiidil. Õhtuses pöördumises meeleavaldajate poole ütles president, et toetab neid. «Olen teiega, sest esindate vaba Gruusiat,» märkis Zourabišvili. Samuti teatas Ameerika Ühendriikide riigidepartemangu kõneisik Ned Price, et riik jälgib tähelepanelikult edasisi arenguid.

Meeleavaldajad üritavad siseneda parlamendihoonesse:

Kriitikud: välisagentide seadusega üritatakse survestada vaba meediat

Gruusia valitsusparteile lähedase rühmituse esitatud ​seaduseelnõu kohaselt peaksid valitsusvälised organisatsioonid ja meediaväljaanded, kes saavad üle 20 protsendi rahastusest välismaalt, end registreerima välisagendina ja esitama selle kohta deklaratsiooni. Nii ÜRO, Euroopa Liit kui ka USA on Venemaa välisagentide seadust meenutava seaduseelnõu tõttu mures. Kriitikute arvates paneks seaduse vastuvõtmine korraliku põntsu riigi senistele püüdlustele astumaks Euroopa Liitu.

Seaduseelnõu algatas 14. veebruaril eelmisel aastal valitsevast erakonnast Gruusia Unistus lahkunud parlamendiliikmed, kes lõid augustis uue partei Rahvavõim. Erakond on tuntud oma läänevastasusega ning nad lahkusid valitsevast parteist, sest soovisid avalikult rääkida väidetavast lääne vandenõust, mille eesmärk on tõmmata Gruusia sõtta Venemaaga.

Seaduseelnõu autorid väidavad, et seaduse eeskujuks on lääne õigusaktid, sealhulgas Ameerika välisagentide registreerimise seadus (FARA), kuid seaduseelnõud on võrreldud pigem Venemaa välisagentide seadusega, millega survestatakse vaba meediat ja Kremli kriitikuid.

Venemaal 2012. aastal vastuvõetud välisagentide seadus oli suunatud valitsusvälistele organisatsioonidele, kuid hiljem laiendati seda meediaorganisatsioonide, ajakirjanikele ja praktiliselt kõigi nendele, kes saavad raha väljastpoolt Venemaad ja kritiseerivad Kremli.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles