Ukraina kaitseminister: Nord Streami sabotaaž ei olnud meie kätetöö (1)

Copy
Nord Streami gaasitoru leke Läänemerel.
Nord Streami gaasitoru leke Läänemerel. Foto: Danish Armed Forces / SWNS / Scanpix

Ukraina valitsus ei ole seotud Nord Streami gaasitoru plahvatustega eelmisel aastal, ütles täna Ukraina kaitseminister.

«See ei ole meie töö,» ütles Oleksi Reznikov enne Euroopa Liidu kaitseministrite kohtumist Stockholmis.

USA ametnikud on näinud värskeid luureandmeid, mis viitavad, et mullu Nord Streami gaasitorule korraldatud rünnaku kahtlusalune on nn Ukraina-meelne rühmitus, kirjutas eile The New York Times.

Artiklis öeldakse, et USA ametnikel ei ole tõendeid, mis viitaksid Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi seotusele gaasitoru pommiplahvatustega. Leht ei avalda luureallikat, kellelt andmed pärinevad, ega ka rünnakuga seostatava rühmituse nime.

Ent rünnak oli kasulik Ukrainale, sest see kahjustas tõsiselt Venemaa võimalust saada miljoneid eurosid maagaasi müügist Lääne-Euroopale. Samal ajal avaldas see survet energiahindade hüppeliseks tõusuks Ukraina peamistes liitlasriikides Lääne-Euroopas, eriti Saksamaal.

Luureandmed viitavad, et sabotaaži taga olevad kahtlustatavad on Venemaa presidendi Vladimir Putini vastased, kirjutas Times.

Ukraina presidendi nõunik Mõhhailo Podoljak ütles teisipäeval Twitteris, et Ukraina ei ole Läänemere juhtumiga kuidagi seotud ja tal ei ole ka andmeid nn Ukraina-meelsete sabotaažigruppide kohta.

Merealused plahvatused leidsid aset septembri lõpus, seitse kuud pärast Vene vägede Ukrainasse tungimist. Juhtumit uurivad Saksamaa, Rootsi ja Taani võimud.

Saksa ajakirjanduse andmetel on nende uurijad tuvastanud viiest mehest ja ühest naisest koosneva rühma, kes kasutas võltspasse ning sõitis Rostockist renditud paadiga merele. Saksa uurijad leidsid paadi kajutist laualt lõhkeainete jälgi, kirjutasid ARD ja SWR ning nädalakiri Die Zeit.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles