BLOGI Rahvas tuli taas Thbilisi tänavatele meelt avaldama (5)

Christopher Aloe
, toimetaja
Copy
Protestijad lehvitavad Gruusia riigi- ja Euroopa Liidu lippe Thbilisis 9. märtsil. 2023. aastal. Pärast päevi kestnud massilisi meeleavaldusi teatas Gruusia valitsuspartei täna, et ta võtab tagasi välisagentide seaduseelnõu, mille kohta on hoiatatud, et see lämmatab sõna- ja meediavabadust ning toob kaasa Venemaa stiilis repressioonid.
Protestijad lehvitavad Gruusia riigi- ja Euroopa Liidu lippe Thbilisis 9. märtsil. 2023. aastal. Pärast päevi kestnud massilisi meeleavaldusi teatas Gruusia valitsuspartei täna, et ta võtab tagasi välisagentide seaduseelnõu, mille kohta on hoiatatud, et see lämmatab sõna- ja meediavabadust ning toob kaasa Venemaa stiilis repressioonid. Foto: Zurab Tsertsvadze/AP/Scanpix

Gruusia pealinnas Thbilisis kasutas politsei pisargaasi ja veekahureid meeleavaldajate vastu, kui tuhanded inimesed tulid tänavatele protestima vastuolulise välisagentide seaduse vastu. Seaduse esitanud Gruusia Unistuse partei otsustas selle neljapäeval tagasi võtta.

Seadus kehtestanuks piiravad nõuded välissidemetega meediale ja vabaühendustele.

Kava vallandas kaks päeva kestnud ulatuslikud meeleavaldused Gruusias, mis püüdleb Euroopa Liidu ja NATO liikmesuse suunas, kuid mida hoiavad tagasi jätkuvalt tugevad sidemed Moskvaga.

Nii USA kui Euroopa Liit väljendasid muret eelnõu pärast, mis kriitikute sõnul peegeldab Venemaa sarnast seadust, mille eesmärk on tasalülitada kodanikuühiskond.

Gruusia Unistus lisas avalduses, et eelnõu on näidatud «halvas valguses ja eksitaval viisil», märkides, et parteil on kavas algatada avalikkuses arutelu, kuidas paremini selgitada seaduse eesmärki.

Tagasi üles