Trotslik Pyongyang tulistas merre ballistilise lühimaaraketi

Copy
Põhja-Korea liider Kim-Jong un (keskel) sõjaväeparaadil. Foto on illustreeriv.
Põhja-Korea liider Kim-Jong un (keskel) sõjaväeparaadil. Foto on illustreeriv. Foto: KCNA/AP/Scanpix

Põhja-Korea tulistas täna oma lääneranniku vetesse ballistilise lühimaaraketi, teatas Soul Pyongyangi järjekordsest jõudemonstratsioonist mõni päev enne Lõuna-Korea ja USA ühisõppuste algust.

Lõuna-Korea staabiülemate ühendkomitee märkis, et «tuvastas raketi väljatulistamise Põhja-Korea läänepoolsest sadamalinnast Nampost kell 18.20 (Eesti aja järgi kell 11.20)».

«Meie sõjavägi säilitab täieliku valmisoleku, tehes samas tihedat koostööd USA-ga, kuna me oleme tugevdanud seiret ja valvsust,» lisas komitee.

Kahe Korea suhted on viimase kümne aasta madalaimas seisus, Põhja-Korea viib läbi üha provokatiivsemaid relvakatsetusi, Lõuna-Korea tihendab vastuseks julgeolekukoostööd USA-ga.

Kim Jong-uni režiim kuulutas mullu Põhja-Korea pöördumatuks tuumariigiks ja tõotas relvatootmist eksponentsiaalselt suurendada. USA on seepeale hakanud suurendama kohalolu piirkonnas, et kaitsta oma liitlast Lõuna-Koread.

Põhja-Korea on alati väitnud, et tema tuumarelva- ja raketiprogrammid on mõeldud enesekaitseks. Ta on pahandanud USA ja Lõuna-Korea ühisõppuste pärast, nimetades neid sissetungiharjutuseks.

Nädala algul süüdistas Põhja-Korea välisministeerium Ühendriike tahtlikus suhete pingestamises.

Kim Jong-uni mõjuvõimas õde Kim Yo-jong hoiatas, et Põhja-Korea rakettide allatulistamine Vaikse ookeani kohal korraldavate katsetuste ajal oleks «selge sõjakuulutus».

USA ja Lõuna-Korea sõjaväel on sel kuul plaanis viie aasta suurim ühisõppus, mille eel toimus ka õhujõudude õppus USA tuumavõimekusega B-52 pommitajaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles