ISW: Venemaa valmistub ilmselt pealetungiks Vuhledaris

Copy
Ukraina, Vuhledar, 25. veebruar 2023.
Ukraina, Vuhledar, 25. veebruar 2023. Foto: Evgeniy Maloletka/AP/Scanpix

Vene vägi valmistub jätkama pealetungioperatsioone Donetski oblastis Vuhledari piirkonnas, kuid püsiv isikkoosseisu- ja laskemoonanappus takistab tõenäoliselt nende edasiliikumist jätkuvalt, teatas Ameerika Sõjauuringute Instituut (ISW) oma päevaaruandes.

Instituut märkis, et 8. märtsil ilmus suhtlusvõrgustikesse Lõuna sõjaväeringkonna 58. üldarmee 136. motolaskurbrigaadi isikkoosseisu pöördumine Vene väejuhatuse poole palvega anda neile rohkem suurtükimoona, enne kui nad asendavad Vuhledari juures 155. brigaadi ja alustavad rünnakuid selles piirkonnas.

Märgitakse, et 155. merejalaväebrigaad kandis Vuhledari vallutamiskatsega kulmineerunud kolmenädalase veebruaripealetungi käigus katastroofilisi kaotusi.

Analüütikud on veendunud, et Vene väejuhatus roteerib tõenäoliselt 136. motolaskurbrigaadi, et asendada tugevalt allakäinud üksus, lootes jätkata pealetungi Vuhledari lähedal. Samas ei usu ISW asjatundjad, et venelased suudaksid rotatsiooniga oma ründevõimet selles suunas tugevdada.

«Tõenäoliselt ei suuda 136. motolaskurbrigaad Vuhledari lähistel saavutada taktikalisi edusamme, mida ei suutnud mitmekuulise ettevalmistuse käigus pealetungi alguseks saavutada 155. ja 40. merejalaväebrigaad ning teised Venemaa üksused. Teiste üksuste mandumine selles piirkonnas, olulised kaotused varustuses, samuti pidevad mured suurtükkidega ei võimalda ilmselt Vene väel saavutada olulisi taktikalisi eeliseid, kui nad peaksid otsustama piirkonnas pealetungi jätkata,» teatas instituut.

Analüütikud arvavad, et Vuhledari pealetungi võimaliku taasalustamise põhjuseks võivad olla Venemaa relvajõudude siseprotsessid.

«Venemaa kaitseminister Sergei Šoigu andis Ida sõjaväeringkonna ülemale kindralpolkovnik Rustam Muradovile korralduse vallutada Vuhledar iga hinna eest, et leevendada laialdast kriitikat kaitseministeeriumi pihta edusammude puudumise ja märkimisväärsete ohvrite pärast Vuhledari piirkonnas. Šoigu külastas hiljuti Muradovit Donetski oblasti lääneosas, arvatavasti selleks, et hinnata Vuhledari ründamise võimalusi, aga ka Muradovi edasist rolli ülemana,» märkisid teadlased.

Instituudi esialgsel hinnangul vajab Muradov Šoigu juhiste täitmiseks uusi elavjõu- ja varustuse reserve, kuid pelk 155. merejalaväebrigaadi asendamine 136. motolaskurbrigaadiga ei anna Vene väele vajalikku lisajõudu.

Lääne teadlaste hinnangul peab Vene vägi praegusest rindejoonest Vuhledari juures liikuma 24 kilomeetri edasi, et toetada operatsioone teistes Donetski oblasti osades – sellise tempoga ei ole Vene vägi edenenud alates Ukrainasse sissetungi esimestest kuudest.

«Vuhledari ümbruse kulukate pealetungioperatsioonide taastamine oleks niigi ammendunud jõudude raiskamine üha mõttetumaks muutuvatele operatiivpüüdlustele, kuid Muradovi isiklik motivatsioon võib innustada piirkonnas viibivat Vene väge pealetungi sellegipoolest jätkama,» lisas instituut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles