Valgevene seadustas «riigireeturitele» surmanuhtluse

Copy
Aljaksandr Lukašenka eilsel toetusmiitingul kõnelemas.
Aljaksandr Lukašenka eilsel toetusmiitingul kõnelemas. Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Valgevene diktaator-presidendi Aljaksandr Lukašenka seadusega ootab riigireetmises süüdimõistetud ametnikke ja sõjaväelasi hukkamine. 

Aljaksandr Lukašenka heakskiidetud muudatused riigi kriminaalkoodeksis näevad ette surmanuhtluse ametnikele ja sõjaväelastele, kes on tekitanud korvamatut kahju Valgevene riigi julgeolekule, vahendas Saksa meediaväljaanne Deutsche Welle. 

Uus seadus on osa kriminaalkoodeksi muudatustest, mille väidetav eesmärk on tugevdada Valgevene võitlust äärmusliku ja riigivastase suunitlusega kuritegude vastu.

Venemaa jäljendamine

Lukašenka allkirjastatud seaduseelnõuga kehtestati karistused terrorismi propageerimise, relvajõudude ja poolsõjaväeliste üksuste diskrediteerimise ning riigisaladuse kaitse eeskirjade rikkumise eest, mis jäljendab Valgevene peamise liitlase Venemaa repressiivseid õigusakte.

Venemaa võttis sarnase seaduse vastu pärast Ukraina ründamist. 

Valgevene ei ole oma vägesid Ukrainasse saatnud, kuid võimaldas oma territooriumi agressiooni stardipakuna kasutada ning lubab Vene sõjalennukitel ja droonidel oma õhuruumi Ukraina vastu suunatud rünnakuteks kasutada.

Samuti hoiab Venemaa Valgevene territooriumil jalaväelasi. 

Uute repressiivsete õigusaktide kinnitamine järgneb 26. veebruaril Valgevene lennubaasis toimunud rünnakule, mille käigus hävitasid kohalikud sissid Vene sõjalennuki. 

Valgevene raudne rusikas

Valgevene on ainus surmanuhtlust lubav Euroopa riik. Varem hukati mõrvas või terrorismis süüdimõistetud lasuga kuklasse. 

Lukašenka on Valgevenet peaaegu kolm aastakümmet represseerinud: 2020. aastal toimunud valitsusvastaste meeleavalduste käigus arreteeriti üle 35 000 inimese. 

Sel nädalal mõistis Valgevene kohus Lukašenka peamise vastase, eksiilis elava opositsiooniliidri Svjatlana Tsihhanouskaja tagaselja 15 aastaks vangi, muu hulgas valitsuse kukutamisele suunatud vandenõu eest.

Eelmisel nädalal mõisteti riigi silmapaistvaim inimõiguste kaitsja ja 2022. aasta Nobeli rahupreemia laureaat Ales Bialiatski 10 aastaks vangi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles