Ligi kaks kolmandikku sakslastest toetab kohustusliku ajateenistuse taastamist

Postimees
Copy
Saksamaa Bundeswehri sõdurid sel nädalal õppusel Leedus.
Saksamaa Bundeswehri sõdurid sel nädalal õppusel Leedus. Foto: Karolis Kavolelis / Leedu kaitseministeerium / AP / Scanpix

Saksamaa kaitseminister Boris Pistorius nimetas hiljuti kohustusliku ajateenistuse kaotamist riigis eksimuseks ning värske küsitlus näitab, et enam kui pooled sakslastest on temaga sama meelt.

Uuringufirma Ipsose üleeile avaldatud küsitluse kohaselt soovib 61 protsenti Saksamaa elanikest, et riigis kehtestataks uuesti 2011. aastal tühistatud kohustuslik sõjaväe- või tsiviilteenistus, seejuures 43 protsenti leiab, et sellisel juhul peaks kohustus kehtima nii meestele kui ka naistele.

Ajateenistuse taastamise vastu on iga kolmas küsitletu ning kümnendikul puudub kindel seisukoht.

Debatt ajateenistuse taastamise vajalikkuse üle on Saksamaal tasapisi käinud alates Venemaa kallaletungist Ukrainale mullu veebruaris ning kuu aega tagasi andis kaitseminister Pistorius mõista, et tema pööraks tosina aasta eest langetatud otsuse hea meelega tagasi. «Kui te küsite minult kui tsiviilisikult, kui kodanikult, kui poliitikult, siis ma ütleksin: ajateenistuse kaotamine oli viga,» lausus ta ajalehele Süddeutsche Zeitung.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles