CNN: Venemaa ja Iraan püüavad sõjasaagiks saadud NATO relvi kopeerida (3)

Copy
Iraani armee demonstreeris oma mehitamata sõjatehnikat 25. augustil 2022.
Iraani armee demonstreeris oma mehitamata sõjatehnikat 25. augustil 2022. Foto: Iraani kaitseministeerium / Scanpix

Venemaa üritab nende kätesse langenud USA ja NATO sõjatehnikat Iraani abiga pöördprojekteerida, kirjutas CNN täna. 

Vene vägede kätte langes viimase aasta jooksul Ukraina sõdurite Javelini tanki- ja Stingeri õhutõrjesüsteeme. 

Paljudel sellistel juhtudel lennutas Venemaa seejärel varustuse Iraani ning tõenäoliselt üritatatakse nendest oma versioone toota, ütlesid allikad USA meediale. 

Venemaa võimud usuvad, et varastatud sõjatehnika tarnimine Iraani lähendab kahe riigi suhteid. 

USA ametnike sõnul ei ole juhtumid laialt levinud ning Ukraina sõjavägi hoiab Pentagoni [USA kaitseministeerium - toim] kaotatud tehnikaga täpselt kursis. Ametnikud tunnistavad siiski, et probleemi on raske täpselt jälgida. 

Tänaseks ei ole selge, kas Iraan on Ukraina aladelt saadud tehnikat edukalt kopeerinud. 

Iraani varudes olev tankitõrjerakett Toophan on 1970ndatel ümberehitatud USAle kuulunud BGM-71. Ameeriklaste Lockheed Martin RG-170-st tuletatud drooniga ründas Iraan 2018. aastal Iisraeli õhuruumi. 

«Iraan on varem näidanud võimekust USA relvi ümber töödelda,» ütles USA julgeolekukeskuse vanemteadur Jonathan Lord CNN-ile. 

«Nad võiks sama teha Stingeriga, mis ohustaks nii tsiviil- kui sõjalennundust terves Lähis-Idas. Hamas või Hezbollah võiks kasutada ümberehitatud Javelini, et ohustada Iisraeli Merkava tanki. Iraani käsilaste omandis kujutavad need relvad Iisraeli kaitseväele tõelist ohtu,» lisas Lord. 

Varastatud relvade üleandmine on järjekordne näide Moskva kasvavast kaitsepartnerlusest Teheraniga. Viimase aasta jooksul intensiivistunud suhe näitab Venemaa üha meeleheitlikumaid katseid sõjalise abi saavutamiseks. 

Vene-Iraani partnerlus destabiliseerib Ukrainat ja võib ohustada ka Iraani naabreid Lähis-Idas, ütles riikliku julgeolekunõukogu pressiesindaja John Kirby eelmisel kuul.

CNN on pöördunud kommentaaride saamiseks Venemaa Washingtoni saatkonna ja Iraani ÜRO esinduse poole.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles