Marin Kiievis: pooldame Vene vara külmutamist ja võõrandamist

Copy
Soome peaminister Sanna Marin (vasakul) ja Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi osalesid langenud Ukraina sõduri matustel.
Soome peaminister Sanna Marin (vasakul) ja Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi osalesid langenud Ukraina sõduri matustel. Foto: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Soome peaminister Sanna Marin külastas täna Kiievit ja teatas kohtumisel Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõiga 29 miljoni euro suurusest abipaketist, ütles Soome peaministri kantselei.

Ukraina UATV-media andmetel võttis Marin osa nädala algul Bahmuti kaitsel surma saanud Ukraina sõduri Dmõtro Kotsjubailo mälestusteenistusest peaingel Miikaeli peakirikus.

UATV videolt on näha, kuidas lillekimbuga Marin kõnnib kirikus koos Zelenskõiga.

Julgeolekukaalutlustel ei teavitatud avalikkust Marini reisist ette. 

Visiidil on kaasas ka Soome keskkonnaminister Maria Ohisalo.

Soome teatas täna, et annab Ukrainale 29 miljoni euro eest humanitaarabi ja arengukoostöötoetust. Humanitaarabile läheb sellest 15 miljonit.

Arengukoostöötoetus on mõeldud nii koolituseks kui keskkonnakaitseks ja kiirgusohutuse tagamiseks.

Abipakett on osa Soome valitsuse eelmisel aastal Ukraina toetuseks eraldatud 70 miljoni euro suurusest lisarahastusest. Ukraina toetuseks arengukoostöö kaudu on selleks aastaks ette nähtud veel 37 miljonit eurot.

Ukraina on sellega Soome suurim arengukoostööpartner.

«Oleme selle poolt, et Venemaa maksaks agressiooni, Ukrainat kallaletungi tagajärjel tabanud kahjude eest täishinna. Pooldame Venemaa vara külmutamist ja võõrandamist ning selle kasutamist Ukraina taastamiseks ja taaselustamiseks,» ütles ta reedel Kiievis pärast kõnelusi Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõiga.

Marini sõnul toetab Soome Rahvusvahelise Kriminaalkohtu ja Ukraina võimude jõupingutusi rahvusvahelise agressioonikuritegude prokuratuuri keskuse loomiseks Haagis.

«Me mõistame teid hästi. Oma ajaloost teame paremini kui keegi teine, et teid tuleb toetada nii palju, kui vajate. Olime oma võitluses üksi ja rahu saabudes olime üksi. Tahame, et Ukraina saavutaks rahu oma tingimustel,» ütles Soome peaminister.

Tema sõnul toetab Soome president Zelenskõi rahuvalemit.

«Ainult pikaajaline rahu võib anda Euroopa perekonnale rahu ja õitsengu. Me tahame, et Ukraina ühineks NATOga ühe liitlasriigina,» ütles peaminister.

Soome teatas reedel uuest 29 miljoni euro suurusest abipaketist Ukrainale.

Marin käis viimati Ukrainas eelmise aasta mais. Ka siis kohtus ta Kiievis Zelenskõiga, kuid käis vaatamas ka Irpinis ja Butšas Vene vägede hävitustööd.

Marini ja Zelenskõi eelmine kohtumine oli veebruaris Euroopa Liidu tippkohtumisel Brüsselis, kus Zelenskõi esitas Ukraina soovi saada rohkem relvi ja liikuda kiiremini ELi liikmesuse poole.

President Sauli Niinistö külastas Kiievit jaanuari lõpus ning rääkis Zelenskõiga Leopard-tankidest, mida Soome võiks Ukrainale anda.

Soome on lubanud anda Ukrainale kolm Leopardi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles