DEMOKRAATIA LAHKTEEL Erdoğan lohistab Türgi valimised oodatust varasemale kuupäevale

Copy
Türgi riigipea Recep Tayyip Erdoğan määras presidendi- ja üldvalimiste kuupäevaks 14. mai.
Türgi riigipea Recep Tayyip Erdoğan määras presidendi- ja üldvalimiste kuupäevaks 14. mai. Foto: Burhan Ozbilici / AP / Scanpix

Kahekümnele võimuaastale lisa ihkav Türgi president Recep Tayyip Erdoğan määras täna ametlikult presidendi- ja üldvalimiste kuupäevaks 14. mai.

Valimised peetakse veebruari alguse laastavast maavärinast hoolimata kuu aega ettenähtust varem.

Valimised võivad saada otsustavaks, kas riik asub demokraatlikumale teele või jätkab Erdoğani seatud autoritaarsel kursil.

Erdoğan on olnud Türgis võimul alates 2003. aastast, esialgu peaministri ja 2014. aastast presidendina.

Eelolevad valimised esitavad talle hulga väljakutseid. Riik maadleb majandusraskuste, kiire inflatsiooni ja 11 provintsis rohkem kui 46 000 inimese elu nõudnud maavärina tagajärgedega.

Paljud ei ole rahul valitsuse reageerimisega maavärinale ja süüdistavad võime võimalikuks loodusõnnetuseks kehvas ettevalmistumises.

Türgi lõhenenud opositsiooniparteid lõpetasid esmaspäeval kuid väldanud tormilise debati ja leppisid kokku ilmaliku opositsiooniliidri Kemal Kılıçdaroğlu nimetamises oma ühiskandidaadiks Erdoğani vastu.

Kuue opositsioonierakonna ühiskandidaat Kılıçdaroğlu on vasaktsentristliku Vabariikliku Rahvapartei (CHP) esimees.

Erdoğan allkirjastas reedel valimiskuupäeva otsuse. Teine valimisvoor peetakse 28. mail, kui ükski kandidaat ei saa esimeses voorus üle 50 protsendi häältest.

Presidendi- ja parlamendivalimised pidanuks toimuma 18. juunil, aga valitsus otsustas tuua need ettepoole, et vältida langemist hadži palverännaku, ülikoolide sisseastumiseksamite ja suvepuhkuste alguse ajale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles