Hongkongi kohus mõistis Tiananmeni mälestusmiitingu korraldajad vangi

Copy
Tiananmeni väljaku veresauna iga-aastane mälestustalitus Hongkongis. 4. juuni 2019.
Tiananmeni väljaku veresauna iga-aastane mälestustalitus Hongkongis. 4. juuni 2019. Foto: Kin Cheung/AP/Scanpix

Hongkongi kohus mõistis laupäeval kolm Tiananmeni väljaku veresauna iga-aastase mälestustalituse korraldajat neljaks ja pooleks kuuks vangi, sest nad ei nõustunud loovutama julgeolekupolitseile üritusega seotud dokumente.

Hongkongi võimud keelasid 2020. aastal küünalde süütamise 4. juunil, millega meenutatakse 1989. aasta veriseid sündmusi Pekingi Tiananmeni ehk Taevase Rahu väljaku, kus Hiina sõjavägi surus maha rahumeelse meeleavalduse ning tappis sadu inimesi.

Kohus mõistis 30 aastat mälestustalitusi korraldanud Hongkongi Liidu kolm juhti eelmisel nädalal üritust puudutavate koosolekuprotokollide ja finantsdokumentide üleandmisest keeldumises süüdi.

Võimud nõudsid dokumente põhjendusega, et organisatsiooni kahtlustatakse «välisagendiks» olemises.

Kohtunik Peter Law ütles, et riigi julgeolek on esmatähtis ning kohtuotsus peab olema «karistav ja piisavalt heidutav».

Chow Hang-tung, kes koos kaaslaste Tang Ngok-kwani ja Tsui Hon-kwongiga vangi mõisteti, tõotas kohtus peetud kõnes jätkata «tõe abil võitlust valedega».

Hongkongis jõustati 2020. aastal demokraatiat nõudvate protestide vaigistamiseks julgeolekuseadus, mis annab politseile õiguse nõuda kõikvõimalikke dokumente ja aruandeid isikutelt ja orgaisatsioonidelt, kes on tunnistatud «välisagendiks».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles