Iraan teatas kokkuleppest Vene hävitajate ostmiseks

Copy
Vene hävituslennuk Suhhoi Su-35.
Vene hävituslennuk Suhhoi Su-35. Foto: VASILY MAXIMOV/AFP/Scanpix

Iraan on saavutanud kokkuleppe Venemaalt hävituslennukite Su-35 ostmiseks, teatas riigimeedia eile õhtul.

Sanktsioonides Iraani õhujõudude lennukipark on aegunud ja tal on raskusi varuosade hankimisega nendegi lennukite õhus hoidmiseks.

Iraan teatas avalduses ÜRO-le, et hakkas pöörduma riikide poole sooviga osta hävitajaid, et vahetada välja 1980.–1988. aasta Iraani-Iraagi sõja ajast pärinevad lennumasinad.

Venemaa teatas, et on valmis neid müüma, kui ÜRO resolutsiooni 2231 alusel Iraanile kehtestatud tavarelvade ostu piirangud 2020. aasta oktoobris aegusid, vahendas uudisteagentuur IRNA.

«Suhhoi 35 hävitajad on tehniliselt Iraanile vastuvõetavad.»

Teheran on viimastel aastatel tugevdanud sidemeid Moskvaga mitmes vallas, sealhulgas sõjalises.

Kiiev süüdistab Teherani Vene vägede varustamises Shahed-136 droonidega, millega rünnatakse Ukraina tsiviilsihtmärke. Islamivabariik eitab seda.

Iraani ja Venemaa sõjaline koostöö teeb muret ka USA-le. Pentagoni pressiesindaja John Kirby hoiatas detsembris, et tõenäoliselt hakkab Venemaa Iraanile hävitajaid müüma.

Kirby väitel õpivad Iraani piloodid Venemaal Suhhoidega lendama ja et Teheran saab lennukid järgmisel aastal, mis tugevdab tema õhujõude naaberriikidega võrreldes märgatavalt.

Praegu on Iraani sõjaväel peamiselt Nõukogude ajast pärinevad Vene MiG-id ja Su-d, lisaks mõned Hiina lennukid. Üksikud USA F-4 ja F-5 hävitajad on saadud enne 1979. aasta islamirevolutsiooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles