NASA SpaceXi meeskond naasis pärast viiekuist missiooni Maale

Copy
SpaceXi kosmosekapsel naasmas Maale.
SpaceXi kosmosekapsel naasmas Maale. Foto: Keegan Barber/NASA via AP / Scanpix

NASA SpaceXi kosmoselaeva 5. meeskond naasis eile, pärast viiekuulist viibimist Rahvusvahelises Kosmosejaamas (ISS) tagasi Maale, ilmnes USA kosmoseagentuuri otseülekandest.

SpaceXi kapslis «Endurance» olid jaapanlane Koichi Wakata, Vene kosmonaut Anna Kikina ning NASA astronaudid Nicole Mann ja Josh Cassada.

Kapsel laskus Mehhiko lahte veidi pärast kella üheksat õhtul Florida lääneranniku lähedal.

SpaceXi 5. meeskond ehk Crew-5, mis startis 2022. aasta oktoobri alguses Florida Canaverali neemelt, oli Wakata jaoks viies ning Cassada, Kikina ja Manni jaoks esimene kosmosemissioon. Mannist sai ühtlasi esimene ilmaruumis käinud Ameerika põlisrahva esindaja.

Enne ISS-ilt lahkumist kohtusid Crew-5ga Crew-6 missiooni liikmed, kes olid startinud 1. märtsil Canaverali neemelt.

Vähem kui nädal tagasi aga startis Kasahstanist rakett Sojuz, mis asendas Venemaa kosmoselaeva MS-22, mis sai ISSi küljes ilmselt kosmoseprügiga pihta saades viga.

MS-22 kolm liiget, ameeriklane ja kaks venelast, pidid algselt naasma Maale märtsi lõpus pärast umbes kuus kuud kosmoses viibimist, kuid nüüd jäävad nad ISSi pea aastaks.

Koostööst kosmosejaamas on üks väheseid allesjäänud valdkondi, kus USA ja Venemaa on jätkanud koostööd pärast Moskva tungimist Ukrainasse üle aasta tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles