Hiina jättis vastupidiselt ootustele keskpanga juhi ametisse

Copy
Hiina keskpanga juht Yi Gang.
Hiina keskpanga juht Yi Gang. Foto: FLORENCE LO / Reuters / Scanpix

Majandusprobleemide lahendamisele keskenduv Hiina jättis täna üllatuslikult ametisse keskpanga juhi; riigi seadusandlik kogu kinnitas vastupidiselt ootustele Yi Gangi Hiina Rahvapanga juhiks.

Varem oodati pensioniealise Yi tagasiastumist.

Ametikoha säilitasid ka kaubandusminister Wang Wentao ja rahandusminister Liu Kun.

Valitsuse ees seisab ülesanne elavdada Hiina majandust, mis mullu kasvas vaid kolm protsenti, mis on üks aastakümnete nõrgemaid tulemusi.

Ühtlasi nimetas uus peaminister Li Qiang oma asetäitjateks president Xi Jinpingi lähima nõuniku Ding Xuexiangi ja Xi kauaaegse kolleegi He Lifengi.

Enam kui 2900 seadusandjat toetasid Dingi ja He'd pea ühehäälselt, asepeaministriteks valiti ka endine Tianjini linnapea Zhang Guoqing ja endine Shaanxi provintsi parteisekretär Liu Guozhong.

Xi on võimu tugevdamisel täitnud valitsuse kõrgeimad tasandid endale lojaalsete ametnikega. Usaldusväärne liitlane Li Qiang kinnitati peaministriks laupäeval, vaid päev pärast seda, kui Xi oli reegleid rikkudes kolmandaks ametiajaks presidendiks valitud.

«Nii Ding kui ka He on olnud president Xi lähedased poliitilised liitlased ning härra He ja president Xi tunnevad teineteist aastakümneid,» kirjutasid hiljuti Nomura analüütikud.

«Sellised tihedad suhted võivad aidata ellu viia uue valitsuse poliitikat ja koordineerida ministeeriumide tegevust,» ütlesid analüütikud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles