IAEA: vananevad tuumajaamad suurendavad muret turvalisuse pärast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Maailma tuumajaamadest 80 protsenti on üle 20 aasta vanad, mis tõstatab turvalisuse küsimuse, hoiatab ÜRO tuumaagentuur aruande mustandis.

See võib mõjutada nende turvalisust ja võimet täita liikmesriikide energiavajadusi ökonoomsel ja tõhusal moel, seisab teisipäeval AFP käsutusse jõudnud Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) iga-aastases aruandes.

Riigid, kes otsustavad niinimetatud pikaajalise tegutsemise kasuks, peavad hoolikalt uurima võtmetähtsusega, asendamatute osiste vananemisega seotud turvakaalutlusi, öeldakse raportis, mis avaldatakse 2012. aasta keskel.

IAEA andmeil on viis protsenti maailma 435 tuumajaamast töötanud üle 40 aasta ning 32 protsenti üle 30 aasta.

Agentuuri sõnul oodatakse üha enam, et vanemad tuumareaktorid vastaksid uuemate ja tulevaste reaktoriprojektide turvaeesmärkidele.

IAEA andmeil on 70 protsenti maailma 254 teadusreaktorist töötanud kauem kui 30 aastat ning paljud on ületanud oma algse kavandatud eluea.

See on tekitanud sügavat muret jaamade operaatorfirmades, reguleerijates ja avalikkuses, väitis agentuur.

IAEA juht Yukiya Amano ütles, et meetmed, mida rakendati pärast mullust hiidlainest ja maavärinast põhjustatud Fukushima tuumakatastroofi Jaapanis on tuumaenergia turvalisemaks muutnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles