SELGE SÕNUM VENEMAALE ⟩ USA pommitaja B-52 lendas Soome lahe kohal (3)

Copy
USA õhujõudude B-52 pommitaja.
USA õhujõudude B-52 pommitaja. Foto: Lee Matthews / UK MINISTRY OF DEFENCE / Reuters / Scanpix

Ameerika Ühendriikide õhujõudude pommitaja B-52 lendas eile õhtul Soome lahe kohal.

Lennuk pöördus oma marsruudilt tagasi enne Venemaale kuuluvat Suursaart, mis asub Soome ja Eesti vahel Soome lahe idaosas.

Soome välispoliitika instituudi direktor ning Tallinna Ülikooli rahvusvaheliste suhete ja Euroopa uuringute professor Mika Aaltola kirjeldas pommitaja lendu Soome lahe kohal kui selget sõnumit Venemaale.

«Soome laht on üks Euroopa strateegiliselt olulisemaid väinu, kus Venemaa on suurendanud oma tegevust, näiteks Suursaarel. Nii hoolitsetakse de facto liitlaste eest ja saadetakse vastuhoiatussõnum,» kirjutas Aaltola eile hilisõhtul tehtud Twitteri postituses.

«Venemaa on suurendanud oma provokatiivset tegevust Alaskast Arktikani. See on vastusignaal,» lisas Aaltola.

Lendu oli näha ka lennundusjälgimissaidil Flightradar24.

Neljapäeval teatas Yle, et Venemaa tegevus Suursaarel on suurenenud alates 2014. aastast, mil Venemaa ründas Krimmi poolsaart.

Pärast Krimmi annekteerimist on saarel sagenenud langevarjurite ja eriüksuste õppused.

Päeval, mil Yle raport ilmus, oli Soome president Sauli Niinistö Washingtonis, kus arutati Soome NATO liikmeks saamise taotlust president Joe Bideni ja teiste tippametnikega, sealhulgas riikliku julgeoleku nõuniku Jake Sullivani ja CIA direktori William Burnsiga.

Eelmise aasta mais lendas päev pärast seda, kui Soome teatas plaanist NATO liikmeks astuda, mitu USA õhujõudude lennukit Soome kohal ilmselge toetusžestina.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles