Üleilmne ametiühing tagandas europarlamendi korruptsioonijuhtumiga seotud peasekretäri

Copy
Ametist vabastatud Rahvusvahelise Ametiühingute Konföderatsiooni (ITUC) peasekretär Luca Visentini.
Ametist vabastatud Rahvusvahelise Ametiühingute Konföderatsiooni (ITUC) peasekretär Luca Visentini. Foto: Virginia Mayo / AP / Scanpix

Rahvusvahelise Ametiühingute Konföderatsiooni (ITUC) peasekretär vabastati ametist seotuse tõttu Katarit puudutava Euroopa Parlamendi altkäemaksuskandaaliga.

Luca Visentini vahistati mullu detsembris seoses Euroopa Parlamendi saadikuid puudutava korruptsioonisüüdistusega, mis oli seotud Katari ja Marokoga.

54-aastase itaallase Visentini töösuhe ITUCiga peatati detsembris, kui ta oli kaks päeva vahi all, mille järel mees küll vabastati, ent jäi kahtlusaluseks.

ITUC-i juhatus otsustas laupäeval, et Visentini suhtes puudub usaldus ning ta peab oma ametist lõplikult lahkuma.

«Viimaste kuude sündmused on ITUC mainet oluliselt kahjustanud,» märkis organisatsiooni president Akiko Gono.

ITUC hõlmab 338 ametiühingut maailma 168st riigist. ITUC rõhutab, et erikomisjon ja välisaudiitorid pole leidnud kinnitust, nagu oleksid Katari või Maroko tehtud annetused mõjutanud ITUCi poliitikaid või programme.

Visentini on tunnistanud, et sai 50 000 eurot endise Euroopa Parlamendi liikme Pier Panzeri valitsusvälisest organisatsioonist, kes väidetavalt juhtis altkäemaksuringkonda.

Panzeri sõlmis prokuröridega kokkuleppe anda vastutasuks kergemale karistusele pististe kohta tõendeid ja paljastada teisi asjaga seotud isikuid.

Visentini sõnul sai ta Panzerilt raha oma kampaania läbiviimiseks, kui kandideeris ITUCi peasekretäriks.

Nüüd aga seisab ITUCil ees erakorraline maailmakongress uue peasekretäri valimiseks.

Belgia politsei arestis mullu detsembris Brüsseli ümbruses korraldatud haarangutes rohkem kui 1,5 miljonit eurot sularaha ning vahistas kuus kahtlusalust, sealhulgas Panzeri ja tollase Euroopa Parlamendi asepresidendi Eva Kaili.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles