Kreekas jätkuvad rongiõnnetuse põhjustatud meeleavaldused

Copy
Meeleavaldus Kreekas.
Meeleavaldus Kreekas. Foto: Yorgos Karahalis / AP / Scanpix

Tuhanded meeleavaldajad tulid täna Kreekas protestima, et avaldada valitsusele survet seoses hiljuti toimunud ränga rongiõnnetusega, mille sarnast pole riigis varem olnud.

Protestijad täitsid Syntagma väljaku Ateenas parlamendihoone ees, kandes plakateid nagu «Me ei unusta, me ei andesta» ning «Meist saab kõigi surnute hääl».

Kreeka keskosas hukkus 28. veebruaril rongiõnnetuses 57 inimest, paljud neist olid üliõpilased.

Neli raudteeametnikku on saanud süüdistuse, kuid avalikkuse pahameel on suunatud raudteevõrgu halvale juhtimisele pika aja vältel, mis on esile kutsunud terve rea meeleavaldusi. Kohati on need olnud ka vägivaldsed.

Ateenas kogunes pühapäeval parlamendi ette umbes 5000 inimest ning sama suur arv tuli välja ka riigi suuruselt teise linna Thessaloníki tänavaile, kinnitas politsei.

Meeleavaldustele on rahvast kutsunud ametiühingud, samuti poliitilised rühmitused.

Seni suurimad rahvakogunemised toimusid kolmapäeval, kui üle riigi tuli välja kümneid tuhandeid inimesi.

Mõne kuu pärast tagasivalimist taotlevat peaministrit Kyriákos Mitsotákist on kutsutud ka ametist tagasi astuma.

Mitsotakis jäi kriitika alla, kuna viitas algul õnnetuse põhjusena «inimlikule eksitusele» ning süüdistas jaamaülemat, kes väidetavalt juhuslikult kaks rongi samadele rööbastele suunas.

Raudteeametiühingud seevastu olid juba pikka aega hoiatanud probleemide eest riigi kiratsevas ning personalipuudusega kimpus rongivõrgus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles