Moldova võttis kinni Moskva-meelse võrgustiku liikmed (1)

Copy
Kremli-meelse Šori partei ja teiste opositsiooniparteide korraldatud valitsusvastane meelavaldus Chișinăus 19. veebruaril 2023.
Kremli-meelse Šori partei ja teiste opositsiooniparteide korraldatud valitsusvastane meelavaldus Chișinăus 19. veebruaril 2023. Foto: DUMITRU DORU / EPA / SCANPIX

Moldova politsei teatas täna, et võttis kinni Moskva-meelse võrgustiku liikmed, kelle eesmärk oli destabiliseerida olukorda enne valitsusvastast meeleavaldust.

Eile õhtul korraldati läbiotsimisi ning võeti ülekuulamiseks kinni 25 meest, neist seitse jäeti vahi alla, ütles politseiülem Viorel Cernauteanu meediale.

Moldova võimude teatel tegutsesid nad pärast seda, kui olid saanud infot, et Vene eriteenistused organiseerivad destabiliseerivat tegevust nende territooriumil meeleavalduste kaudu.

«Inimesed tulid Venemaalt väga konkreetse rolliga,» lausus politseiülem. Cernauteanu ütles pressikonverentsil, et nende agent infiltreerus diversantide rühma, kellele oli lubatud massirahutuste korraldamiseks ning Moldova destabiliseerimiseks Chişinăus toimuvate protestide ajal 10 000 dollarit. Rühma mõni liige oli Venemaa kodanik.

Politsei teatas ka, et täna registreeriti neli pommiähvardust, sealhulgas üks pealinna rahvusvahelises lennujaamas. Korrakaitsjate sõnul oli see jätkuvate riigivastaste destabiliseerimismeetmete osa.

Venemeelse tagaotsitava oligarhi Ilhan Šori partei on viimastel nädalatel mobiliseerinud inimesi avaldama meelt Euroopa-meelse valitsuse vastu. Võimud kahtlustavad, et partei on maksnud inimestele protestides osalemise eest. Eile teatas Moldova riiklik korruptsioonivastane amet, et Šori partei kontori läbiotsimisel konfiskeeriti üle 220 000 euro, mis on seotud partei ebaseadusliku rahastamisega.

Ka täna pärastlõunal toimus meeleavaldus. Politsei teatas, et vahistati 54 meeleavaldajat, kellest 21 olid alaealised, kes näitasid üles küsitavat käitumist või kellel oli keelatud esemeid.

Meeleavaldajad nõuavad, et valitsus kataks täielikult talviste energiaarvete kulud ega kaasaks riiki sõtta. Protestijad on korduvalt kutsunud president Maia Sandut üles tagasi astuma.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles