INTERVJUU ⟩ Briti majandusteadlane: venelased said sanktsioonideks valmistuda, enim said pihta baltlased (8)

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Rebecca Harding esines Tartus Balti Kaitsekolledži iga-aastasel Vene konverentsil.
Rebecca Harding esines Tartus Balti Kaitsekolledži iga-aastasel Vene konverentsil. Foto: Sille Annuk

Oligarhid olid tõenäoliselt valmis, et vastuseks Ukraina ründamisele ootavad neid sanktsioonid, märgib Briti majandusteadlane Rebecca Harding.

Kuidas see mõjutas nn Londongradi? (Muuseas ka Vene komöödiasarjale nime andnud väljend, millega vihjati, et Ühendkuningriigi pealinn oli täis Vene rikkurite raha.)

Londonis on ohtralt tühje maju, mis on väärt tohutuid summasid ning millest osa on müüdud uutele omanikele. Vaieldamatult on sellel olnud mõju Briti majandusele.

Üksikisikutele kehtestatud sanktsioonidest on samas lihtne mööda hiilida. Mõju on tunda inflatsioonis ja energiahindades.

Vene majandusteadlased said sanktsioone ette modelleerida, aimata, et me nii käitume, et me ei vali sõjalist teed. Nad said modelleerida majandussanktsioonide mõju Saksamaale, Ühendkuningriigile jne. Nad ei saanud modelleerida nende juurest ära pöördumise sujuvust, küll aga seda, et nad saavad osta laevu teistelt omanikelt ja kaubitseda Genfi asemel Dubais.

Saksamaal on vastupidav majandus, sest nende eelarve on tugevalt plussis ja neil on väike riigivõlg.

Ühendkuningriik pole üldse vastupidav, sest ta on väga mõjutatud globaalsest finantsturust, tema majandus on väga-väga avatud. Me sõltume väga impordist. Eriti palju sõltume energiaimpordist – hoolimata Põhjamere naftast – ja me ei saa hoiustada gaasi. Saksamaa saab, Suurbritannia ei saa, mis tähendab, et energiaturg mõjutab meid rohkem, eriti kuna oleme EList väljas ning Norra ja ELi naftalepingud ei kata meid.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles