Põhja-Korea tulistas idarannikult välja raketi

Copy
Põhja-Korea tulistas välja raketi.
Põhja-Korea tulistas välja raketi. Foto: KCNA/Reuters/Scanpix

Põhja-Korea võimud viisid pühapäeval läbi raketikatsetuse, teatas uudisteagentuur Yonhap Lõuna-Korea sõjaväe andmetele viidates.

Sõjaväe andmetel lasti rakett välja Põhja-Korea idarannikul asuva Sinpo linna lähedal.

Yonhap tõi välja, et raketitulistamine toimus esmaspäeval algavate USA ja Lõuna-Korea ühisõppuste Freedom Shield eelõhtul.

Väljalastud raketi tüüpi pole veel kindlaks tehtud.

Põhja-Korea riigimeedia teatas enne seda, et Pyongyang on otsustanud võtta kasutusele «olulisi praktilisi» sõjaheidutusmeetmeid.

Otsus tehti Korea ametliku uudisteagentuuri KCNA teatel valitsuspartei sõjalise komisjoni koosolekul, mida juhtis riigi autoritaarne liider Kim Jong-un.

«Kohtumisel arutati ja kiideti heaks olulised praktilised sammud sõjaheidutuse tõhusamaks, jõulisemaks ja ründavamaks kasutamiseks,» märkis KCNA.

Teates öeldakse, et sammu eesmärk on «tulla toime praeguse olukorraga, kus USA ja Lõuna-Korea sõjalised provokatsioonid on jõudmas punase jooneni», kuid meetmete sisu ei täpsustatud.

Lõuna-Korea ja USA peaksid esmaspäeval alustama õppusi «Freedom Shield» («Vabaduse kilp»), keskendudes Põhja-Korea kahekordistunud agressiivsuse tagajärjel «muutunud julgeolekukeskkonnale», teatasid liitlased.

Kõik sellised õppused tekitavad raevu Põhja-Koreas, kes peab neid sissetungi proovideks.

Põhja-Korea on korduvalt kinnitanud, et tuumarelvad ja raketiprogrammid on mõeldud enesekaitseks.

Analüütikute sõnul kasutab Põhja-Korea õppusi tõenäoliselt ettekäändena, et korraldada veelgi rohkem provokatsioone, mille seas raketikatsetusi ja võib-olla isegi tuumakatsetust.

Reedel teatas KCNA, et Kim andis Põhja-Korea sõjaväele korralduse intensiivistada õppusi «tõelise sõja» puhuks.

«Kim käskis sõduritel olla valmis kaheks strateegiliseks missiooniks – esiteks sõja ärahoidmiseks ja teiseks sõjas initsiatiivi haaramiseks,» vahendas KCNA.

Washington ja Soul on tugevdanud kaitsekoostööd, pidades silmas kasvavat sõjalist ja tuumaohtu Pyongyangi poolt, mis on viimastel kuudel korraldanud üha provokatiivsemaid keelatud relvakatsetusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles