Ukraina sõda lööb nii Šveitsi relvatööstusi kui neutraalse heasoovija mainet (2)

Postimees
Copy
Saksa relvatööstuse Rheinmetall AG reklaam. Too ettevõte on otsustanud toota laskemoona neutraalse Šveitsi asemel Saksamaal.
Saksa relvatööstuse Rheinmetall AG reklaam. Too ettevõte on otsustanud toota laskemoona neutraalse Šveitsi asemel Saksamaal. Foto: Martin Meissner / AP / Scanpix

Viitega neutraalsusele keelab Šveits seal toodetud relvi kasutavatel riikidel nende edasi Ukrainasse saatmise. Euroopas lõõmav konflikt tekitab Šveitsi neutraalsuse suhtes kriitikat nii läänes, Venemaal kui siseriiklikult, kirjutab The New York Times.

Šveitsi relvatöösturid on häiritud puhtalt majanduslikel põhjustel: praegune seis võtab neilt kliendid. Näiteks Saksa relvatootja Rheinmetall plaanib viia laskemoona tootmise üle Šveitsist Saksamaale.

«Järgmised kaks-kolm aastat toodame tänu vanadele lepingutele, mis tuleb täita,» rääkis relvatööstusi ühendava Swissmemi kõneisik Matthias Zoller. «Kuid me ei saa uusi tellimusi. Eksporditurg on lihtsalt surnud.»

Aasta alguses pani Vabade Demokraatide partei ette seaduslõtku, mis laseks riikidel, kes jagavad Šveitsi demokraatlikke väärtusi, nende toodetud relvi edasi anda. Möödunud nädalal tõmbas sellele aga vee peale Šveitsi Rahvapartei, kelle hinnangul oli tegu liiga ilmselge sooviga toetada Ukrainat ja seega neutraalsuse rikkumisega.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles